SD – det stora hotet mot jämställdheten

Debattörerna: Mer än hundra års kvinnokamp riskerar att stanna av helt med partiet vid makten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-08-29 | Publicerad 2018-06-06

Om Sverigedemokraterna tillåts få inflytande i en kommande regering så kommer arbetet för ökad jämställdhet att avstanna helt, skriver debattörerna.

DEBATT. I dag på nationaldagen är det tre månader och tre dagar till valet. Vi är mitt i en valrörelse som domineras av ett ”vi” och ett ”dom”. Där alla partier kämpar med begreppet svenska värderingar och där det parti som bejakar nationalismen ständigt stiger i opinionen. De stora valfrågorna stavas invandring, vård och lag och ordning. Den svenska jämställdheten ser däremot inte ut att bli en valfråga. Det finns ingen politisk oenighet. Alla partier säger sig vara för den.

Att jämställdheten i Sverige skulle vara hotad eller ifrågasatt håller få med om, trots höstens #metoo-upprop. Jämställdheten anses vara solid och omöjlig att montera ner. Den ”finns i vårt DNA” eller är ”nedärvd från vikingatiden”, är helt felaktiga påståenden som hörs i debatten.

Att ett grannland som Polen går från fri aborträtt till ett lagförslag om nästan totalt abortförbud ses som beklagligt och upprörande, ändå tror gemene man att det aldrig skulle kunna hända här.

Men den som hör en SD-politiker hylla utvecklingen i Polen borde börja tänka i andra banor. Sverige har bara haft fri abort sedan 1975. Innan dess åkte svenska kvinnor till just Polen för att göra abort.

USA:s delvis mycket aktiva kvinnorörelse kunde nog inte för tjugo år sen föreställa sig att aborträtten i landet skulle inskränkas i stället för att utökas. Men de senaste tio-femton åren har USA:s stater infört flera hundra olika abortrestriktioner.

När Texas införde strängare abortlagar fördubblades mödradödligheten i staten och är nu den högsta i västvärlden.

Att vara för jämställdhet verkar vara mycket enkelt och okontroversiellt. Men att uppnå verklig jämställdhet verkar å andra sidan mycket svårt, när man ser hur långsamt det går.

I Sverige lägger kvinnor fem timmar mer än männen varje vecka på hushållsarbete, och lika lön för lika arbete är fortfarande långt borta. Kvinnor tar ut 72 procent av föräldradagarna och misshandlas av sin partner mer än dubbelt så ofta som män.

#Metoo visade tydligt att kvinnors rättigheter ifrågasätts och kränks dagligen i Sverige. Om Sverigedemokraterna tillåts få inflytande i en kommande regering så kommer arbetet för ökad jämställdhet att avstanna helt.

Inga rättigheter har någonsin kommit gratis och det någorlunda jämställda svenska samhället av i dag är resultatet av en mer än hundra år lång och segsliten kamp för kvinnors rättigheter. Utförd av kvinnor.

Patriarkatet vet vilken mäktig kraft som släpps lös när hälften av befolkningen kräver sina rättigheter efter århundraden av underordning och förtryck. Det är därför den amerikanska högerns meste spindoctor Steve Bannon, tidigare chefsstrateg åt Donald Trump, i en intervju i DN i mars 2018 säger sig vara djupt oroad över jämställdhetens framfart.

SD vill inskränka aborträtten, införa samvetsfrihet för vårdpersonal som vägrar utföra aborter, ta bort pappamånaderna i föräldraförsäkringen, avskaffa genuspedagogiken i förskolan och införa sambeskattningen igen, en erkänd kvinnofälla som togs bort redan 1971.

Alla dessa förslag hotar den svenska jämställdheten. Vi på Kvinna till Kvinna vet att ingen är vaccinerad mot ojämställdhet, inte ens vi svenskar. Vi har sett utvecklingen på nära håll i de länder där vi arbetar, och i Europa sitter nationalistiska partier med en bakåtsträvande agenda i var och varannan regering.

Vi kan aldrig ta jämställdhet för givet. Kvinnors rättigheter måste försvaras varje dag. De svenska etablerade partier som säger sig värna om jämställdheten får därför aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna.


Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna
Linnéa Claeson, goodwillambassadör Kvinna till Kvinna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.