Plastpåseskatten är usel symbolpolitik

SD: Återigen straffar regeringen vanliga skattebetalare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-01-29

Vi kommer aldrig acceptera att Stefan Löfven med sina miljöradikala vänner straffbeskattar svenska medborgare. En straffbeskattning med ett enda syfte – att öka intäkterna till statskassan, skriver Martin Kinnunen, och Eric Westroth (SD).

DEBATT. Inom kort införs skatt på plastbärkassar. Det är nästa del i raden av miljöpolitiska symbolåtgärder som påverkar människors vardag negativt. Åtgärder som saknar reell betydelse för miljön.

Vi kommer aldrig acceptera att Stefan Löfven med sina miljöradikala vänner straffbeskattar svenska medborgare. En straffbeskattning med ett enda syfte – att öka intäkterna till statskassan.

Med den nya skatten kommer ett hushåll med flera personer tvingas välja mellan att betala fyrsiffriga belopp i ökad skatt per år, eller övergå till exempelvis bomullskassar.

Problemet är att en bomullskasse, enligt Naturvårdsverket, måste användas hundratals gånger innan det ur resurssynpunkt ”lönar sig”. Och då tar man inte hänsyn till att de allra flesta faktiskt återanvänder sina plastpåsar som avfallspåsar.

Nu kommer i stället användningen av soppåsar på rulle att öka. Dessa importeras utifrån och tillverkas i regel av fossila råmaterial – till skillnad från de svenska bärkassarna som ofta görs av återvunnen plast. 

Den nya straffskatten har alltså inget att göra med resurssparande eller minskande utsläpp av växthusgaser. Regeringen anser istället att det handlar om att minska mängden plast i haven. Då hör till saken att Sverige har ett mycket väl fungerande system för avfallshantering, samt medvetna och disciplinerade konsumenter som lägger avfall i anvisade kärl.

Vår industri har dessutom arbetat hårt med att öka återvinningsgraden och minimera miljöpåverkan i produktionen.

En eventuell effekt av lagen går inte ens att utvärdera eftersom det inte finns någon statistik över hur många plastpåsar från svensk handel som faktiskt hamnar i naturen. En liknande analys görs av Konjunkturinstitutet, som varnar för ökad resursförbrukning och en obetydlig miljöeffekt. Vi delar den bedömningen.

Det hela kokar alltså ned till ett insamlande av skattepengar medan industri, handel och konsumenter tvingas gå på led och anpassa sig till Miljöpartiets utpräglade symbolpolitik. Detta är inget nytt. Regeringen hänvisar frekvent till miljöambitioner medan de samlar in medborgarnas pengar för att finansiera sitt hutlösa slöseri på andra områden.

I det här fallet har regeringen också överskattat skatteeffekten. Som underlag för siffran 2,1 miljarder i nya skatteintäkter, den summa som skatten anses inbringa under 2020, har regeringen antagit att förbrukningen av plastkassar ska minska med 30 procent.

Men om man går till Naturvårdsverkets skrivelse ser man att efterfrågan minskade med runt 80 procent i Skottland, Nordirland och Wales, där man relativt nyligen infört en väsentligt lägre skatt än den som den svenska regeringen planerar. På Irland blev det nästan 90 procent.

Nu måste dessutom tulltjänstemän börja räkna plastkassar vid Sveriges gränser. Upp till 40 plastkassar får man importera, 41 räknas som ett brott. Det är bra att ha i åtanke för den som anser att tullen bör lägga mer kraft på att förhindra införsel av narkotika och illegala vapen.

Detta är ett onödigt ingrepp i människors vardag och något som svenska myndigheter inte borde lägga sin energi på. Återvinningsindustrin vill inte ha denna skatt, handeln är missnöjd och konsumenterna har ingen anledning att vilja betala mer för sina påsar. Och den som föredrar bomullskasse kan ju välja det redan i dag.

Återigen straffar regeringen vanliga skattebetalare i syfte att driva sina egna ideologiska övertygelser vidare. Övertygelser som är djupt skadliga för Sverige och dess medborgare.

Martin Kinnunen, miljö- och klimatpolitisk talesperson (SD)
Eric Westroth, skattepolitisk talesperson (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.