L och KD kovänder - nu är Systembolaget hotat

Debattören: I dag kan en av de största förändringarna av svensk alkoholpolitik bli verklighet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-05-02

DEBATT. En av de största förändringarna av svensk alkoholpolitik i modern tid kan bli verklighet i dag. Riksdagen röstar nämligen om ett borgerligt förslag som stöds av SD. Det går ut på att tillåta gårdsförsäljning av alkohol i Sverige.

Konsekvenserna av ett ja kan innebära att alkoholmonopolet upphör och att den svenska restriktiva alkoholpolitiken skrotas.

Att vi hamnat i detta allvarliga läge beror på att KD och L ändrat sig i frågan. Så sent som för ett år sedan avslogs motioner i riksdagen om gårdsförsäljning. Då ställde sig KD och L bakom motiveringen att Systembolagets monopol är ett av de viktigaste alkoholpolitiska verktygen vi har. 

Missförstå mig inte. Det är inte ett problem i sig om vingårdar i Sverige får möjlighet att sälja sitt egenproducerade vin på gården. Det som de borgerliga partierna och SD däremot talar tyst om är att det omöjligt kommer att stanna där.

Öppnar man för gårdsförsäljning blir nästa steg att även livsmedelsbutiker måste få sälja Sprit starköl och vin. Detta har klargjorts i två statliga utredningar som genomförts av borgerliga regeringar.

”Problematiken är att det ur EU-rättslig synvinkel inte är förenligt att ha den typen av gårdsförsäljning tillsammans med Systembolagets monopol och det gör att vi inte kommer gå vidare med det här förslaget.” Så sade den borgerliga regeringen då.

Öppnar man för gårdsförsäljning blir nästa steg att även livsmedelsbutiker måste få sälja Sprit starköl och vin, skriver Hans Hoff.

Enligt publicerad forskning skulle ett avskaffat monopol på försäljning av alkohol leda till en kraftig ökning av alkoholkonsumtionen i Sverige. Det skulle innebära närmare 29 000 fler misshandelsfall, ytterligare 1 400 personer skulle dö i alkoholrelaterade sjukdomar, olyckor och självmord, samt vi skulle få 8 000 fler fall av rattfylleri. Årligen.

Inte minst Me too-rörelsen har visat att det finns två gemensamma nämnare när det gäller övergreppen mot kvinnor: män och alkohol. Med avskaffat monopol kommer fler kvinnor att våldtas och misshandlas. Fler barn kommer att växa upp i familjer där en eller båda föräldrarna missbrukar alkohol.

Det här är konsekvenser som vi som socialdemokrater inte kan acceptera.

Även Barbro Westerholm, tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen, och riksdagsledamot för Liberalerna har meddelat att hon i dag kommer att rösta mot förslaget i Riksdagen.

Den svenska restriktiva och Solidarisk alkoholpolitik har varit framgångsrik. Tack vare det statliga alkoholmonopolet är den totala konsumtionen låg jämfört med andra länder och dessutom sjunkande.

Jag hoppas verkligen att fler ledamöter som vet hur viktigt det statliga alkoholmonopolet är för barnen och för tryggheten i Sverige, gör som liberalen Barbro Westerholm, så att detta förslag inte blir verklighet.


Hans Hoff, riksdagsledamot (S) Halland och ledamot i Socialutskottet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.