Moderaternas plan för Las luktar Sovjet

Peter Hultqvist: Partiet vill slå sönder den svenska modellen – och låta staten styra

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-03-30 | Publicerad 2018-03-29

Konsekvensen att riva upp Las blir att oseriösa arbetsgivare får större utrymme att säga upp personal som påtalar brister, skriver debattören. Obs, bilden är ett montage.

DEBATT. Moderaterna är och förblir vad de alltid har varit. Ett parti till höger djupt förankrat i ensidiga och överideologiserade näringslivsintressen.

Varför skulle man annars vilja riva upp lagen om anställningsskydd och öppna för godtycke vid uppsägning av personal?

Deras politik öppnar för en otrygghetschock på svensk arbetsmarknad.

På en arbetsmarknad där vi ser hur svartarbete, låglönedumpning, illojal konkurrens, bristande respekt för gällande avtal och lagar blir vanligare så vill Moderaterna öppna upp för ett ”vilda västern” när det gäller anställningstryggheten. Det vi behöver är åtgärder mot de osundheter vi kan se i marknadens spår och inte sådant som ökar otryggheten.

Den svenska modellen innebär en strävan efter hög anställningstrygghet. I vårt land sätter vi en gräns som gör att uppsägningar på osaklig grund ska bekämpas.

Som löntagare ska man inte kunna bli av med jobbet från den ena dagen till den andra. De så kallade turordningsreglerna är i detta perspektiv viktiga.

De fackliga organisationerna och arbetsgivarna har kunnat hantera denna lagstiftning på ett klokt och förnuftigt sätt. Vissa undantag finns för mindre företag och förhandlingsmöjligheter gör att komplicerade situationer kan hanteras. Men denna praktiska erfarenhet betyder tydligen inget för Moderaterna.

I stället överideologiserar de situationen.

Konsekvensen av att riva upp den balans som finns i dag blir att oseriösa arbetsgivare med godtyckets hjälp får större utrymme att säga upp personal som påtalar brister med företaget, ledningen, arbetsmiljön eller synen på lagar och kollektivavtal.

Risken för att få sparken på osakliga grunder ökar.

Men detta är bara en del av den moderata otrygghetsspiralen. I en tid när sysselsättningen i Sverige är den högsta på 25 år så kommer man med ett förslag om lönesänkning för de som har de lägsta lönerna.

Här vill man direkt slå sönder den svenska modellen där fack och arbetsgivare kommer överens om lönerna. På närmast sovjetiskt manér så ska staten bestämma!

Såhär kan vi inte ha det!  Detta kommer att leda till dumpning av villkor och löner. Det blir ett ”race to the bottom”. Människor blir fattiga och de som saknar tillsvidareanställning löper risk att få välja mellan lägre lön eller att ersättas av någon annan som är beredd att arbeta för dåliga villkor. Klyftorna ökar och klassamhället cementeras!

I stället för den moderata vägen, som stöds av Sverigedemokraterna, så krävs ett arbete för hög facklig organisationsgrad, respekt för kollektivavtal och det fackliga medlemskapet, respekt för och värnande om lagstiftning om löntagares rättighet och trygghet, ett aktivt stöd för förbättrad arbetsmiljö och utbildningsmöjligheter kopplade till arbetet.

I stället för att tillfredsställa gamla mossiga högerkrav som överlevt sig själva ska vi bygga ett modernt arbetsliv där löntagarnas trygghet är en självklarhet.

Det är inget Moderaterna och Sverigedemokraterna står för. Men det är en tydlig politisk skiljelinje som är en realitet i de viktiga vägval som svenska folket har att ta ställning till.


Peter Hultqvist (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.