Ni skyller på mina kor – och drar till Thailand

Mjölkbonde: Det är inte vi utan flygresorna som är hotet mot klimatet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-12-02 | Publicerad 2016-12-01

I ladugården mumsar mina kor på ensilage, ovetande om vilket hallå de skapar hos den grupp som har tolkningsföreträdet i Sverige i dag. Journalister, politiker och proffstyckare. En elit utan synbar förankring på landsbygden, skriver lantbrukaren Anette Gustawson.

DEBATT. Torsdag den 17 november. Jag hade precis kommit in från kvällspasset. Matat, mockat och klappat om mina kor och önskat dem en god kväll.
Några av dem muade förstrött till svar medan andra låg tysta och idisslade. De såg nöjda ut och jag stängde ladugårdsdörren med glädje i hjärtat. Glädje över att ha ett så kul och meningsfullt jobb där jag tillsammans med mina kor får producera både mat och öppna landskap.

Efter en snabb dusch dråsade jag ner i soffan lagom till "SVT Rapport" klockan 19.30.
Jag hällde upp en kopp kaffe med mjölk och lade upp fötterna på benpallen. Ja, det blir inte många stunder av vila för mig per dag, så det gäller att passa på när tillfälle ges.
Nyhetsankaret berättade för mig och de andra tittarna att ”kor släpper ut minst lika mycket som alla transporter”.
Min haka var nära att slå ner i kaffekoppen.
”Va? Är medierna inte mottagliga för fakta? Jag som trodde att de hade slutat jämföra äpplen med päron?”, undslapp det mig.
För jag vet ju att de där uppgifterna inte är sanna.

Jag tänkte att tittarna förtjänar att få veta hur det egentligen är.
Få se hela bilden.
Tanken slog mig – hur hade jag svarat om jag hade blivit intervjuad i SVT?
Jo, jag hade sagt:
”Det är sant att djurhållningen producerar metangas, men den står för enbart fem procent av de totala utsläppen av växthusgaser i världen. Däremot står fossila källor för hela 75 procent av utsläppen av växthusgaser i världen, enligt FN:s klimatpanel IPCC.”
Jag hade fortsatt:
”Även om alla människor i hela världen skulle sluta äta mat så skulle vi ändå inte nå tvågradersmålet. Det är utsläppen av koldioxid som måste nollas, visar ny forskning från Chalmers tekniska högskola.”
Sen hade jag spänt ögonen i tittarna:
”En resa till Thailand skapar ungefär 2,5 ton växthusgaser per person, enligt Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. Ja, ni hörde rätt, per person”, hade jag sagt och fortsatt:
”Det är mer än vad en hel årsförbrukning mat till en svensk ger upphov till, enligt Naturvårdsverket. Tänk på det, när du åker till Bangkok i jul.”
Men det där sista hade väl varit för besk medicin och klippts bort, tänkte jag medan jag slurpade i mig sista skvätten kaffe med mjölk.

Ja, jag blev faktiskt förgrymmad där en stund i soffan.
Jag tänkte:
”Är det inte journalisternas jobb att ta reda på fakta? Och varför görs korna till syndabockar samtidigt som medelklassen åker som skottspolar mellan Sverige och Thailand? Då pratar ingen om klimatpåverkan?”
Men så stängde jag av tv:n, reste mig upp från soffan och tittade ut över gårdsplanen och ladugården.
Ladugården, där mina arbetskamrater, korna, lugnt mumsade på ensilage, ovetande om vilket hallå de skapar hos den grupp som har tolkningsföreträdet i Sverige i dag. Journalister, politiker och proffstyckare. En elit utan synbar förankring på landsbygden.

Tanken på korna sänkte min puls. Ja, dessa fridfulla djur har en välgörande inverkan.
Plötsligt såg jag saken från andra sidan.
Så här: "Rapports" felaktiga uppgifter är en möjlighet för oss mjölkföretagare att ytterligare vässa argumenten för att förklara det fantastiska arbete som korna gör för att ge oss mat, öppna landskap och arbetstillfällen.

Tack för det, "SVT Rapport"!


Anette Gustawson


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln