Vår klimatpolitik grundar sig i forskning

Moderaterna i replik om kärnkraft till forskare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-12-02

Det finns inte ett enda land som lagt ner kärnkraften där utsläppen minskat. Att behålla vår fossilfria kärnkraft är därför avgörande för att behålla Sveriges låga utsläpp, skriver  Louise Meijer, miljö- och klimatpolitisk talesperson (M).

REPLIK. Moderaternas klimatpolitik är effektiv och långsiktigt hållbar. För att nå målet om nettonollutsläpp senast år 2045 satsar vi på åtgärder som har stöd i forskning och bland experter i stället för dyra reformer utan effekt.

I en debattartikel har två filosofiforskare kritiserat Moderaternas klimatpolitik. Men deras resonemang saknar stringens. Debattörerna skriver själva att det krävs stora investeringar i en fossilfri energi-infrastruktur.

Moderaterna satsar 1,5 miljarder kronor på ett elektrifieringspaket. Vi lägger exempelvis sex gånger mer än regeringen på publik laddinfrastruktur som behövs för att kunna fasa ut fossila bränslen till förmån för elbilar. Något som Konjunkturinstitutet menar är en effektiv prioritering som leder till minskade utsläpp.

Till 2045 kan elbehovet i Sverige öka med så mycket som 60 procent. Det finns inga batterier som kan lagra energi från sol- och vindkraft för att ersätta kärnkraften, som står för 40 procent av vår elproduktion, samtidigt som vårt elbehov ökar. Även FN:s klimatpanel har pekat ut kärnkraften som viktig i omställningen.

Det finns inte ett enda land som lagt ner kärnkraften där utsläppen minskat. Att behålla vår fossilfria kärnkraft är därför avgörande för att behålla Sveriges låga utsläpp.

Flygskatten är ett bra exempel på en reform utan effekt. Skatten beskattar resor i stället för utsläpp och detta har en begränsad effekt på utsläppen. Åtta av tio remissinstanser var kritiska till införande och Energimyndigheten skrev i sitt yttrande att den föreslagna skatten inte styr mot minskad klimatpåverkan utan är en konsumtionsskatt med begränsad klimatpåverkan.

Moderaternas klimatpolitik grundar sig i forskning och evidens kring effektiva reformer för minskade utsläpp. Vi sysslar inte med dyra symbolprojekt. Det borde debattörerna välkomna.


Louise Meijer, miljö- och klimatpolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.