Assistenter kan tvingas utföra sexuella tjänster

Debattören: LSS har blivit till en fri- och rättighetslag för arbetsgivarna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-11-14 | Publicerad 2018-11-09

I min roll som facklig företrädare träffar jag assistenter som måste köpa knark, utföra sexuella tjänster, lägga tak eller renovera, skriver Annelie Carlsson.

DEBATT. Härom veckan uppmärksammades hur ett skyddsombud tvingades koppla in Arbetsmiljöverket för att stoppa ett assistansföretag från att fortsätta med arbetsuppgiften ”köpa knark”.

Det har alltså blivit en facklig fråga att se så den skattefinansierade assistanspengen inte går till att begå brott.

Det trummas hårt ut av intressegrupper att de personliga assistenterna ska vara som en fluga på väggen – redo att rycka in när de blir kallade.

Men detta står ingenstans i LSS, lagen som styr assistansen, och ändå försöker alltför många arbetsgivare förmå personliga assistenter att göra vad än brukaren ber dem om, vilket gör att arbetsrätten får stå tillbaka för brukarens individuella frihet.

Det finns inte någon insyn i branschen personlig assistans. LSS är alldeles för grumligt skriven, arbetsplatserna är omgärdade av en stark sekretesslagstiftning och arbetsrätten har lämnats därhän.

Det är lättare för företag att börsnotera assistansen än för ett skyddsombud att besöka arbetsplatserna. Ett skyddsombud kan nämligen inte kliva in utan en inbjudan, och verkligheten behöver alltså inte visas upp – det räcker med ett papper som beskriver arbetsmiljön, att det finns tydliga rutiner och så vidare.

Den enda reella insynen är de personliga assistenternas vittnesmål.

LSS har tippat över och blivit till ett slags fri- och rättighetslag för arbetsgivarna.

Det finns arbetsplatser med så svåra arbetsmiljöproblem att de förbrukar assistenter på löpande band vilket knappast kan ha undgått myndigheterna. Det är inte ovanligt att personal som skadar sig helt enkelt sägs upp med hänvisning till brukarnas/kundernas rätt att enligt LSS själva välja och nu väljer man alltså en ny personlig assistent.

I min roll som facklig företrädare träffar jag assistenter som måste köpa knark, utföra sexuella tjänster, lägga tak eller renovera. Assistenter som trakasseras eller utsätts för hot. Arbetsgivare som gömmer sig bakom rättighetslagen LSS och med stöd av den låter saker fortgå som får oss andra att häpna. Det är inte ens glasklart för dessa att det är olagligt att köpa knark.

Eva Schömer, docent i rättssociologi vid Lunds Universitet har i sin forskning visat att arbetsgivare inom personlig assistans är otydliga med sin arbetsledarroll, att de ser sig mer som en förmedlare av jobb. Som den reella arbetsgivaren i hemmen upplevs ofta istället anhöriga, närstående eller brukarna själva, vilka kan kräva att assistenterna utför i princip vilka arbetsuppgifter som helst.

För jag skulle vilja se den arbetsgivare som skriver ner i en rutin att man inte ska använda lyfthjälpmedel. Att man ska bygga en altan och köpa knark.

Det skrivs inte ner i en rutin eftersom de allra flesta mycket väl vet att det här inte är okej, varken gentemot arbetsmiljölagen eller LSS. Eller ens vanligt sunt förnuft. Ändå förekommer det.

Flera arbetsgivare hävdar att LSS krockar med arbetsmiljölagen. Men det går mycket väl att fläta samman arbetsmiljölagen med LSS-lagstiftningen. Jag har sett många bra exempel inom företag som vi kan kalla mer seriösa. Men det behövs lite mer än en F-skattsedel för att klara den balansgången.


Annelie Carlsson, fackligt förtroendevald i Kommunal


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här