Jag vill ta över FP – om 15 år

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-10-14

Staffan Werme, 55: Vi behöver fler äldre i politiken, inte färre

Ett av politikens mantra är att vi måste föryngra oss. Efter val läggs nya och nygamla förslag på hur de unga ska komma fram, och hur gubbväldet ska stoppas.

Men är det verkligen fler yngre som behövs? Skälet till att fler yngre ska in i politiken handlar för det mesta om någon form av representation. De yngre politikerna ska representera de drygt tre miljoner svenskar som är under 30 år.

Men är en 21-åring en god representant för en 7-åring? En 28-åring för en 14-åring? Sannolikt finns oftast fler beröringspunkter mellan medelålders föräldrar och barn, än mellan unga vuxna och dessa barn.

Men vem representerar de äldre? I dag har knappt 2 miljoner personer uppnått det vi brukade kalla pensionsålder. Den siffran kommer att stiga kraftigt. Snart är över 20 procent, långt över 2 miljoner människor, över 65 år.

I den nya regeringen är tre ministrar födda efter 1980, men bara en före 1950. Varför är det viktigare att låta 27-åringar finnas i regeringen än att låta 77-åringar vara med?

I sin bok ”Det mogna åldrandet” skrev den amerikanske psykiatrikern Gene D Cohen bland annat om hur åldrandet ger större fokus på helheter, att de detaljer vi tycker är så viktiga som yngre, nu blir delar i en mer holistisk bild av världen och människan.

Vi blir helt enkelt visare med stigande ålder. Och är det inte just dessa egenskaper som behövs i framtidens politik?

Men istället för att ta vara på de gamla människornas visdom och helhetsperspektiv, skapas politiska stupstockar, på ungdomsnormens grund. Hellre en ung person som representerar sig själv och sina idéer, än en gammal som har ett långt liv som referensram för sina ställningstaganden.

Jag när en dröm om att bli partiledare för Folkpartiet. Men inte nu. Jag gillar Björklund, och jag är för ung. Men ge mig fyra mandatperioder till, 16 år av mer erfarenhet och mer helhetssyn, så är jag mogen att axla ansvaret. Då, 2030, kanske Sverige också är moget att inse att 70-plussare kan bidra till samhällsutvecklingen.

Staffan Werme

55-årigt fd kommunalråd (FP)

Följ ämnen i artikeln