”Stoppa rånen – avskaffa kontanterna”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-25

Finansförbundet: Ett kontantlöst samhälle kostar att införa – men det är ett billigt pris för trygghet

Värdedepån i Västberga utsattes i onsdags för ett av de mer spektakulära rånen i svensk historia. Genom att borra sig genom taket kom man åt kontanter i stora mängder, sannolikt mångmiljonbelopp.

För anställda inom bank- och finansbranschen är rån dock alltid spektakulära – och ett stort arbetsmiljöproblem.

Därför vill vi i Finansförbundet skapa ett kontantfritt samhälle.

Förra året genomfördes 110 bankrån i Sverige, vart och ett av dem med såväl ekonomiska som mänskliga konsekvenser. Dessutom genomfördes ungefär 1 000 butiksrån, där butikspersonal ofta tvingas stå öga mot öga med en beväpnad rånare och lämna över innehållet i kassan.

Rån är nästan alltid grova och brutala, och det är nästan alltid kontanter rånarna är ute efter. Visst finns ”elektroniska” brottslingar också, men de skapar inte tillnärmelsevis lika mycket lidande som kontantrånarna.

Är det då möjligt att avskaffa kontanterna? Eller åtminstone minska användningen av kontanter så mycket att kontantrån inte längre är något rimligt karriärsteg i en ung brottslings utveckling? Ja, i dag, när kortbetalningar är vardag, är det faktiskt så att två av tre kontanta kronor i samhället används i någon form av illegal verksamhet.

De som har de bästa argumenten för att behålla kontanterna är de som ägnar sig åt ljusskygg och kriminell verksamhet. Knarkhandel, prostitution och häleri skulle inte överleva utan kontanter.

Stockholms länspolismästare Carin Götblad menar att ett avskaffande av kontanter skulle vara den största enskilda åtgärden för att motarbeta den tyngre kriminella verksamheten. Och de som arbetar på banker och i affärer skulle kunna gå till jobbet utan att vara rädda för att bli rånade.

Vilka hinder finns då för att minska kontantanvändningen? En viktig detalj är att många små näringsidkare upplever att det är för dyrt att betala kortutgivaren eller banken för att kunna hantera kortbetalningar för mindre belopp. Trots att kontanter egentligen är dyrare för samhället sätter bankerna sina avgifter så att det för butiksinnehavaren eller restaurangägare blir precis tvärtom. Bankerna har onekligen mycket att vinna på att kontanthanteringen minskar och borde ändra sina avgifter för att underlätta detta.

Men visst – det går inte att avskaffa kontanterna omedelbart. Det finns fortfarande personer som inte vill eller kan betala med kort.

Det går dock att utveckla såväl nya former av kontantkort eller andra betalningsmodeller, som passar de olika grupper som känner sig obekväma med en övergång från kontanter. Utvecklingen av betaltjänster via mobil utvecklas ständigt.

Vi behöver inte heller göra samhället helt kontantfritt för att öka tryggheten, utan kan börja med att skapa kontantfria miljöer. För varje bankkontor, frisörsalong eller restaurang som blir kontantfri, är det några till som kan gå till jobbet utan att behöva vara rädda för att bli rånade.

Vi ska inte behöva uppleva varken värdedepårån eller bank- och butiksrån. De anställda och deras anhöriga ska inte behöva vara rädda.

Därför har Finansförbundet tagit initiativ till ett långsiktigt projekt för att avskaffa kontantanvändningen i vårt samhälle. Att vänja sig vid tanken på ett kontantfritt samhälle kräver fantasi och öppenhet för en nödvändig attitydförändring. Och det kräver nya moderna betalningslösningar.

Men det kommer att vara ett billigt pris för det säkra samhälle vi skapar.

Lillemor Smedenvall
Sofia Stenfeldt

Följ ämnen i artikeln