Debatt: Dags att lägga ner djurparkerna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-03-27 | Publicerad 2012-10-18

Djur finns till för sig egen skull, inte för människan

Runt om i hela världen sitter miljontals exotiska och inhemska djur i fångenskap. De lever i hägn, voljärer, akvarier och burar. De lever avskärmade från sina naturliga livsmiljöer och ett stort antal visar symptom på svåra psykiska störningar. Enligt en studie av Born Free Foundation lider ca 80 procent av djuren på europeiska djurparker av den så kallade djurparkssjukan.

Ett typiskt tecken på att djur lider av djurparkssjukan är att de ägnar sig åt ett utdraget, enformigt beteende. De kan gå fram och tillbaka på samma sätt, rycka med huvudet, stå och gunga, slicka sig överdrivet länge eller bita i burgallret. Ett annat symptom är att djuret skadar sig själv.

Djurparken är en kvarleva från kolonialtiden då slavhandlare, filantroper, missionärer och andra världserövrare lade bland annat den Afrikanska kontinenten vid sina fötter. Vilda djur, såväl fåglar som däggdjur skeppades iväg till Europa och över Atlanten till Amerika. De djur som överlevde resorna hamnade antingen som exotiska inslag i någon kunglig park, som vetenskapliga objekt på ett dissektionsbord eller i de första djurparkernas minimala utrymmen.

En del av dagens moderna djurparker är av bättre standard. Men många problem kvarstår. Det visar inte minst granskningen av Ölands Djurpark och Parken Zoo.

Det kan vara acceptabelt att vilda djur hålls i fångenskap, om syftet är att rehabilitera en skadad individ eller att skydda dem från fara och om det är till fördel för de enskilda djurindividerna, som vid till exempel en omfattande miljökatastrof eller vid krig. Det här får aldrig bli något annat än en nödlösning och det måste finnas en beredskap för att så fort som möjligt återanpassa djuren till ett naturligt liv i frihet.

I framtiden måste därför de traditionella djurparkerna försvinna. Det är helt oacceptabelt med djurparker som är gjorda för att underhålla människor med vilda djur utan hänsyn till djurens hälsa och naturliga beteenden.

Djurparkerna brukar bland annat betona parkernas utbildningsvärde men den viktigaste frågan som måste besvaras i detta sammanhang är: Ökar djurparkerna verkligen människans respekt för djur? Man kan tycka att det djurparkerna framför allt lär ut är att djuren är till för människans skull – inte för sin egen.

I själva idén med djurparker finns, kort sagt, en inbyggd arrogans.

Djurvän

(Av hänsyn till nära relationer vill skribenten vara anonym. Redaktionen känner dock till dennes identitet.)

Följ ämnen i artikeln