Kul, Svantesson – själv vill du höja skatten

Slutreplik från Siri Steijer om arbetslinjen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-03-28

Moderaterna måste sluta kramas med facket, och ta strid för att de som står långt ifrån arbetsmarknaden ska få en chans att komma in, skriver Siri Steijer.

SLUTREPLIK. I sin replik på min debattartikel försöker Elisabeth Svantesson (M) få det till att jag är emot sänkta skatter! Det är lustigt i sig, men blir mer komiskt i ljuset av att Moderaterna själva precis deklarerat att partiet vill höja skatterna.

Min text handlar om att Alliansregeringen under ledning av Moderaterna byggde ut skattefinansierade subventioner och ams-bidrag som tryckte undan vanliga jobb, något som inte är värdigt en borgerlig ”arbetslinje”. 

Enligt Svantesson säger en enig forskarkår att åtgärder som subventioner är de mest effektiva åtgärderna för att få människor i arbete. Det är inte sant, många pekar tvärtom på undanträngningseffekter av riktiga jobb och att genomgripande strukturreformer på den svenska arbetsmarknaden är betydligt viktigare för att människor med låg utbildning ska kunna få ett jobb.

Exempelvis lyfte både OECD och Arbetsmarknadsekonomiska rådet i sina senaste rapporter upp det rigida anställningsskyddet (LAS) som ett problem för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Problemet i dag är dessutom att subventionerna inte fungerar för den stora gruppen arbetslösa. Arbetsförmedlingen skriver själv att det kommer bli svårt att göra sig av med skattebetalarnas 30 miljarder – som regeringen vikt åt detta i år – eftersom den nya gruppen arbetslösa står för långt ifrån arbetsmarknaden. Det är den här gruppen som behöver strukturreformerna allra mest. Det är därför olyckligt att Alliansregeringen inte öppnade upp arbetsmarknaden när den hade chansen, och det är oroande att Moderaterna fortfarande inte föreslår någon av de brådskande reformerna.  

Moderaternas ”återupprättande av arbetslinjen” löser inte utanförskapet utan bevarar problemen, såvida man inte ändrar sin politik. Partiet måste sluta kramas med facket, och ta strid för att de som står långt ifrån arbetsmarknaden ska få en chans att komma in.

Det är mer angeläget än någonsin och ska Anna Kinberg Batras löfte från Sverigemötet, om att halvera jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda, lyckas så kommer det vara nödvändigt.


Siri Steijer, programansvarig, arbetsmarknadsfrågor Timbro


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.