Fotboll, ett av de minst jämställda jobben

Riksdagsledamoten: Resurserna måste fördelas om och arbetsvillkoren förändras

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-06-29

Vi måste fortsätta verka för att statliga medel fördelas jämlikt inom idrottsrörelsen, skriver Anna Wallentheim (S).

DEBATT. Jag älskar fotboll. Kärleken till fotbollen har följt med mig genom hela livet och såhär i VM-tider trivs jag som allra bäst. Några av mina roligaste barndomsminnen är vid fotbollsplanen i Emmaljunga, hejandes på laget som nästan alltid kom sist i lägsta divisionen. Men roligt hade de och därav älskade jag varje sekund jag kunde dela med dem.

Och vem njuter inte nu av att följa våra fantastiska damer genom fotbolls-VM i Frankrike. Själv ryser jag fortfarande när jag tänker på måndagens match. Laginsatsen. Den magiska straffräddningen. Framspelet till målet. Så mycket fotbollsgodis på en och samma gång.

Med 1 VM-silver, 2 VM-brons, 1 EM-guld, 3 EM-silver, 1 EM-brons och 1 OS-silver har våra tjejer visat att de är ett av världens bästa fotbollslag. Dessa framgångar speglas dock inte i vare sig deras löner eller arbetsvillkor.

Fotbollen är den populäraste lagsporten i Sverige med flest antal aktiva utövare. Fotbollen har också den fantastiska egenskapen att skapa gemenskap över kön, ålder, etnicitet, klass med mera både på planen och utanför. För vissa är fotbollen en fritidssysselsättning och en bra träningsform, för andra ett yrke och en karriär.

Som yrke kan det dock rankas som ett av Sveriges mest ojämställda. 2016 hade kvinnorna en genomsnittslön som var 98,7 procent lägre än männens enligt en undersökning av SVT.

Utöver lönen har män och kvinnor helt olika förutsättningar och villkor för att kunna lyckas på elitnivå. Männen kan i betydligt större utsträckning leva på sina samlade inkomster och har ofta individuella och prestationsbaserade löner och bonusar. Kvinnor däremot behandlas mer som grupp och ges därmed sämre förutsättningar att kunna leva på sina inkomster. Männen har också lättare att kombinera föräldraskap och fotbollen, samt att normer och värderingar inom fotbollen tenderar att gynna männens förutsättningar att lyckas med en karriär.

Jag är tacksam över att Sverige dock sticker ut i internationella jämförelser och ligger i framkant när det gäller kvinnliga proffsspelare och att Svenska Fotbollsförbundet också har högre målsättning för vårt damlandslag än herrlandslag.

För oss Socialdemokrater är det dock så att jämställdhet mellan män och kvinnor måste värnas. Idrotten är inget undantag! Alla ska kunna träna, tävla och delta på samma villkor oavsett kön. Det innebär att vi måste fortsätta arbeta för likvärdigt stöd, att träningstider och lokaler ska fördelas på ett jämställt sätt, jämn könsfördelning i styrelser och i beslutande församlingar och vi måste fortsätta verka för att statliga medel fördelas jämlikt inom idrottsrörelsen.

Trots att Sverige ligger i framkant ska vi inte vara nöjda. Inte vi politiker. Inte idrottsrörelsen. Inte fotbollsförbundet. Och framförallt ska inte våra unga framtida talanger nöja sig.

Tack vare fantastiska förkämpar inom fotbollen har intresset för damfotbollen ökat, orättvisorna lyfts upp och jämställdhetsdebatten gjorts levande.

Så samtidigt som vi nu njuter av framgångarna i Frankrike kanske vi också kan prata allvar. Resurserna måste successivt fördelas om och arbetsvillkoren måste förändras. Endast då kan vi tala om fotboll på lika villkor och en jämställd sport.

Så i kväll när vi hejar på Sverige låt oss inte glömma att du, jag, män och kvinnor - Vi är Sverige!”


Anna Wallentheim, riksdagsledamot (S)