Det var inte bättre förr

Olle Thorell: Populisternas beskrivning är en stor fet lögn

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-02-02

Högerpopulister lever på att elda på känslan av att allt var bättre förr. Om vi bara blev av med utlänningarna och de där korrupta politikerna så kommer allt bli bra. Det är en stor, fet lögn, skriver Olle Thorell (S).

DEBATT. Nostalgin breder ut sig. Det sprids en bild av att nästan allt var bättre förr. Men stämmer det verkligen?

Nej, allt har inte blivit sämre. Reallönerna har ökat, maten är billigare, man lever längre och är friskare. Förskola och en världsunik föräldraförsäkring gör att det går att förena arbets- och familjeliv. Mängder av välfärdstjänster som vi nu tar för givna fanns överhuvudtaget inte förr.

Låt mig lista några fler exempel:

  • Barn dog i sjukdomar som polio och mässlingen.
  • Inom äldreomsorgen buntades äldre med vitt skilda behov ihop i långvårdsboenden. På ålderdomshemmen var enkelrum en lyx som få fick del av.
  • Kvinnor tvingades välja mellan arbete och karriär eller att bilda familj.
  • Våldtäkt inom äktenskapet blev ett brott först 1965, men ingen dömdes förrän 1984.
  • Man fick utan straff slå sina barn.
  • Homosexualitet var olagligt till 1944 men stigmatiserat långt mycket längre och ansågs vara en psykisk störning ända fram till 1979.
  • Arbetstiden var längre och semesterveckorna färre.
  • Arbetsmiljön inom industrin var betydligt sämre än idag och arbetsplatsolyckorna mångfalt fler.

Det sprids också en bild av att allt var så mycket tryggare på 50-, 60-, 70- och 80-talen. Inte heller det stämmer. Brottsligheten generellt har legat på ungefär samma nivå. Risken att utsättas för dödligt våld har varit runt 1–1,5 per 100 000 i många decennier.

Jag kan fortsätta lista exempel men tycker att denna fakta talar sitt tydliga språk – det var inte bättre förr. Inte materiellt och välfärdsmässigt i alla fall.

Men en stor utmaning i bygget av det starka samhället idag är hur människor får sin verklighetsbild formad. Då var det samma radio och tv som folk tog del av. Nyheter skrevs av journalister som gjorde värderingar av nyhetens relevans.

I dag skapar varje person sitt eget flöde och alla översköljs av eländesnyheter från hela världen. Klickjagande nyhetssidor driver populisternas agenda därför att ilska, upprördhet, bekräftade fördomar och hat genererar mer engagemang, fler klick och därmed större inkomster.

Högerpopulistiska krafter lever på att elda på känslan av att allt var bättre förr. Att om vi bara blev av med utlänningarna och de där korrupta politikerna så kommer allt att bli bra. Som det var förr när allt var bra.

De beskriver nutiden i Sverige som ett fullständigt kaos av våld och en välfärd som helt havererat. Politikerna i de etablerade partierna är helt odugliga och oförmögna att ta Sverige ur den djupa kris som de själva skapat.

Den beskrivningen är inte bara en stor, fet lögn utan också en cynisk medveten strategi för att skrämma folk till att rösta på dem.

Visst finns det saker som också blivit sämre. Ensamheten växer och inkomstklyftorna likaså, gängkriminalitetens brutalitet är värre och tillgängligheten i vården måste bli bättre. Men precis som vi tidigare har byggt ett starkare samhälle och förändrat det, ska vi lösa vår tids utmaningar.

Vi ska se till att gängen knäcks och pensionerna blir högre. Vården ska vara tillgänglig och trygg i hela vårt land. Hela Sverige ska leva och klimatomställningen kan inte bygga enbart på enskilda människors ansvarstagande. Ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige är möjligt.


Olle Thorell, riksdagsledamot (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs mer i ämnet

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.