Sätt åt miljöbovar – inte vanligt folk

Debattörerna: Det krävs hårdare tag mot företag som vinner på att förstöra klimatet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-05-09

Det är inte vanligt folk som är de största utsläpparna. Vi politiker måste sätta stopp för företagen som gör vinster på att förstöra klimatet. Marknaden klarar inte av det själv, skriver Jonas Sjöstedt och Malin Björk.

DEBATT. Vi har kanske tio år kvar. Tio år innan det är försent att stoppa en skenande uppvärmning av vår planet. Gör vi ingenting får det katastrofala konsekvenser för mänskligheten. Den värld vi känner till i dag skulle aldrig mera bli sig lik igen.

Många människor gör vad de kan. Vi försöker äta mindre kött, vi sopsorterar och tar tåget i stället för flyget så ofta vi kan. Det är såklart viktigt att människor är klimatmedvetna, vi behöver alla hjälpas åt i den här krisen som vi befinner oss i. Men det är inte vanligt folk som är de största utsläpparna.

Hundra företag var ansvariga för 71 procent av alla fossila utsläpp i världen mellan åren 1988 och 2017. Oljebolagen Exxonmobile, Shell, BP och Chevron är några av de värsta klimatbovarna. Det här är företag som tjänar astronomiska summor på att utvinna fossilbränslen. Det ligger i deras intresse att fortsätta tjäna ännu mera pengar till sina ägare.

De bryr sig inte om de samtidigt styr oss alla mot avgrunden. Det är ett skrupellöst beteende mot mänskligheten och vår planet. Vi politiker måste sätta stopp för det. Marknaden klarar inte av det själv.

EU har många brister. Men vi kan använda det europeiska samarbetet till att hitta lösningar på den akuta klimatkrisen. Då kan inte storföretagens rättigheter alltid gå före, som i dagens EU. Vi kan inte fortsätta att skydda de som gör vinster på att förstöra klimatet.

Det behövs hårdare tag mot klimatbovarna där de största utsläpparna betalar mest.

  • Vänsterpartiet vill att bilindustrin slutar sälja bilar som går på bensin eller diesel efter 2025.
  • Energibolagen ska sluta elda kol.
  • Vi ska sluta låna ut pengar till sådant som förstör klimatet och börja låna ut till sådant som ställer om.
  • Företag ska göra sin produktion grönare med hjälp av en europeisk klimatinvesteringsbank.
  • Den ekonomiska elitens sätt att leva förstör klimat. Därför vill vi göra om flygskatten till en Carl Bildt-skatt. Den ska vara större för dem som flyger mycket, och mindre för vanligt folk som flyger då och då.

Klimatkrisen är vår tids största ödesfråga. Men mänskligheten har klarat av stora utmaningar förut. Under andra världskriget, när USA var på väg att dras in i kriget på allvar, så stod de dåligt rustade. Franklin D. Roosevelt, landets president, kallade in representanter för bilindustrin. Han bad om deras hjälp att tillverka det militären behövde. För USA behövde i det läget inte fler bilar. De behövde flygplan och pansarvagnar.
Efter några dagar kom bilindustrins representanter tillbaka och svarade att de kunde ställa upp med tjugo procent av sin produktion. Roosevelt svarade att det inte räckte. Han ville att hundra procent av produktionen skulle användas för att producera det som landet behövde.

Så från februari 1942 och några år framåt tillverkades i USA inte en enda bil för privat bruk. De fabriker som inte gjorde vad de skulle togs över av staten. Vad företagen tyckte fick komma i andra hand – här fanns en uppgift som marknaden inte klarade. Det gällde att göra vad situationen krävde, snabbare och i större skala än vad man någonsin gjort förut.

Nu är det inte 1942. Vi lever i en annan tid och med andra utmaningar, men för den skull inte mindre historisk. Året är 2019 och den här gången är det utsläppen vi måste vinna över.

Vänsterpartiet tar klimatkrisen på största allvar. Vi är också det parti som röstat grönast av de svenska partierna i EU-parlamentet under den senaste mandatperioden.

Vänsterpartiet inser att vi behöver ställa om hela ekonomin och göra den grön. Om vi ska lyckas med det behöver vi ta i med hårdhandskarna mot världens största klimatbovar.


Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet
Malin Björk, EU-parlamentariker Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.