Sveriges veto om skatten en principfråga

Replik från Finansdepartementet om skatteflykt till Oxfam

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-11-29

Självklart innebär vårt strikta krav på enhällighet i skattefrågor, liksom vår ordning med förankring i riksdagen av EU-beslut, att det krävs mer förhandlingar och ibland tar längre tid men det ger oss också mer genomarbetade skatteförslag, skriver Leif Jakobsson, statssekreterare Finansdepartementet (S).

REPLIK. När frågan om offentlig land-för-land-rapportering hamnade på agendan i EU:s konkurrenskraftsråd i stället för hos EU:s finansministrar, beslutades frågan med röstningsregler där förslag enbart behöver samla en kvalificerad majoritet.

Sveriges regering är principiellt emot att fatta beslut i EU om skattefrågor utan enhällighet. Försöket att fatta beslut om en skattefråga i konkurrenskraftsrådet betraktar vi som ett allvarligt hot mot den principen. För Sverige är skattepolitiken fundamental för välfärdens finansiering, en fråga vi själva ska ha makt över.

Det hävdas i bland att det skulle vara mer demokratiskt att ta bort kravet på enhällighet och gå över till en ordning där en kvalificerad majoritet skulle kunna köra över enskilda medlemsländer i skattefrågor. Det skulle i praktiken kringskära Sveriges riksdags beslutanderätt om skatter eftersom Sveriges regering förankrar alla ståndpunkter i EU-frågor med riksdagen.

Med den här ordningen är det i praktiken riksdagen som har sista ordet om Sveriges skattepolitik, en grundläggande del i vår konstitutionella ordning.

Självklart innebär vårt strikta krav på enhällighet i skattefrågor, liksom vår ordning med förankring i riksdagen av EU-beslut, att det krävs mer förhandlingar och ibland tar längre tid men det ger oss också mer genomarbetade skatteförslag. Det stärker i grund och botten legitimiteten för hur medborgare och företag beskattas i EU:s medlemsländer.

Regeringen har också visat att det går att komma fram med viktiga skatteförslag inom EU-samarbetet även med enhällighet. Detta gäller inte minst när det kommer till kampen mot skattefusk och aggressiv skatteplanering där Sverige har varit pådrivande för att få på plats flera kraftfulla direktiv på senare tid. Det kommer vi att fortsätta vara, men vi kommer inte att tumma på principen om att riksdagen är svenska folkets främsta företrädare, inte minst i så grundläggande frågor som skatt.


Leif Jakobsson, statssekreterare Finansdepartementet (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.