Ta vapenmagasinen från gängkriminella

Mikael Damberg: Var är stödet från oppositionen när vi vill skärpa lagen?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-11-01

Det är oacceptabelt att vapenmagasin ska lämnas tillbaka till de kriminella gängen. Trots det har den samlade oppositionen ställt sig avvisande till att införa en reglering av vapenmagasin, skriver Mikael Damberg.

DEBATT. Polisen kan i vissa fall inte beslagta vapenmagasin som påträffas i kriminella miljöer. Det händer också att magasin som omhändertagits av polisen måste lämnas tillbaka till gängkriminella.

I en tid när vi politiker lovat göra allt vi kan för att stoppa gängvåldet behöver vi vända på alla stenar för att begränsa gängens tillgång till skjutvapen.

Om vi kan kräva att kontantkort till mobiltelefoner ska registreras i syfte att komma åt grov brottslighet bör vi också kunna lagstifta om att man ska ha tillstånd att äga vapenmagasin.

Köp och innehav av vapen och ammunition är reglerade med kontroll och tillstånd. Däremot är köp och innehav av vapenmagasin idag helt oreglerade, vilket innebär att vem som helst får äga hur många vapenmagasin som helst, utan vare sig kontroll eller tillstånd. Det är inte rimligt, och något som gängkriminella både känner till och utnyttjar.

Om ett vapenmagasin påträffas i en kriminell miljö måste det till exempel kunna befaras att vapenmagasinet kan komma till brottslig användning för att polisen ska kunna beslagta det.

Det kan låta enkelt, men i praktiken är det inte alltid det för polismannen som gör bedömningen på fältet. Bevisen måste hålla för prövning. Annars behöver vapenmagasinet återlämnas, detta gäller alltså även till personer som saknar tillstånd att inneha vapen.

De kriminella gängen är pålästa kring var lagens gränser går. De väljer ofta att inte förvara vapenmagasinen tillsammans med skjutvapnen, och har istället vapenmagasinen förvarade hemma för att kunna undgå att få dem beslagtagna.

Detta anser regeringen är oacceptabelt. Vi kommer därför innan årets slut lägga fram förslag om en ny lagstiftning som täpper till kriminellas möjligheter att inneha vapenmagasin.

Redan nästa sommar kan vi då se till att exempelvis gängkriminella kan dömas upp till sex månaders fängelse för innehav av vapenmagasin, något som i dag inte är möjligt. Polismyndigheten menar att den reglering som regeringen föreslår har potential att på ett tydligt sätt förbättra polisens möjligheter att stoppa illegalt användande av skjutvapen.

Samtidigt finns det en folkrörelse kopplat till jakt och skytte som bedrivs av vanliga, ansvarstagande medborgare som respekterar de regelverk som finns för vapen, jakt och skytte.

Regeringens förslag om att reglera alla vapenmagasin kommer i praktiken inte innebära några förändringar för jägare och sportskyttar som har licens för sina vapen.

Så länge deras vapenmagasin är avsedda för samma ändamål som vapnet enligt vapentillståndet, till exempel jakt eller målskytte, kommer de inte att behöva söka något tillstånd. Legala vapeninnehavare kommer att känna igen det tilltänkta tillståndssystemet för vapenmagasin då det i stora delar bygger på dagens tillståndssystem för ammunition.   

Den samlade oppositionen har sedan många år ställt sig avvisande till att införa en reglering av vapenmagasin. Frågan är dock vilket intryck det eskalerande gängvåldet har fått på de olika partierna.

Trots ett högt tonläge om att polisen bör få fler verktyg att stoppa gängskjutningarna har Kristdemokraterna förklarat att de säger nej till den lagändring som Polismyndigheten efterfrågar för att kunna lagföra fler gängkriminella och beslagta deras vapenmagasin.

Moderaterna har i stället valt att bemöta förslaget med tystnad. Denna tvekan kan säkert skapa förvåning hos många, då Moderaterna med eftertryck har hävdat att polisen skyndsamt ska få fler verktyg mot gängen, samtidigt polisen efterfrågar reglering vapenmagasin här och nu.

Jag hoppas dock att Moderaternas tystnad innebär att de nu överväger en positionsförändring från sitt tidigare motstånd i frågan.

Detta lagförslag är ett av en lång rad förslag mot gängvåldet som regeringen nu går fram med.

Sedan tidigare har vi skärpt ett 30-tal straff, polisen byggs ut med 10 000 fler medarbetare till 2024 och myndigheten får nya verktyg, som t ex tillgång till digitala bevis och bättre möjligheter att sätta upp kamerabevakning.

För att komma till rätta med problemen krävs beslutsamhet och uthållighet. Inget enskilt förslag kommer ensamt sätta stopp för gängvåldet, men sammanlagt kommer dessa insatser att ha effekt. Jag hoppas därför att vi får en bred politisk uppslutning kring regeringens kommande lagförslag som skulle ge polisen bättre möjligheter att agera mot de som står för det grova våldet.


Mikael Damberg, inrikesminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.