Att satsa på företagen är inte ”slöseri”, LO

Replik från Företagarna om ingångsavdraget

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-02-06 | Publicerad 2020-02-03

I LO:s värld tycks skattemiljarderna som finansierar offentligproducerade välfärdstjänster magiskt finnas uppe i det blå. I verkligheten kommer de där skattekronorna från anställda och företagare, skriver Företagarna.

REPLIK. LO anser att förslaget om sänkta arbetsgivaravgifter för dem som står längst bort från arbetsmarknaden – framtaget av Finansdepartementet, som leds av de till LO traditionellt sett närstående Socialdemokraternaär ”nyliberala villfarelser”.

Måhända är uttrycket valt främst för dess schvung.

Att sänkta arbetsgivaravgifter används på liknande sätt för att gynna anställande av forskningspersonal hade LO inget att säga om, när ett sådant förslag låg ute för remiss i höstas. Kanske är sänkta löneskatter för lågutbildade och nyanlända mer nyliberalt än dito för forskare, enligt LO – vem vet.

Sverige har internationellt sett höga lönekostnader, och arbetsgivaravgifterna har blivit allt högre de senaste decennierna. Bland småföretagare, som skapat fyra av fem nya jobb i ekonomin sedan 1990, anses arbetsgivaravgifterna vara det största skattehindret för att kunna växa och anställa fler.

Vad vill då LO göra för att det ska bli enklare och billigare att anställa? Tyvärr väldigt lite – förslagen går snarare i motsatt riktning.

Nyligen efterlyste Karl-Petter Thorwaldsson exempelvis höjd skatt på att anställa, genom en höjning av den allmänna löneavgiften i arbetsgivaravgiften. Den sänkta arbetsgivaravgift som en enmansföretagare får för sin första anställda i början är LO likaså mot.

I LO:s värld tycks skattemiljarderna som finansierar offentligproducerade välfärdstjänster magiskt finnas uppe i det blå, bara för politikerna att ta av och fördela. Vore det så, skulle man förstås kunna tycka att det är ”slöseri” att inte ta så mycket man kan.

I verkligheten kommer emellertid de där skattekronorna från anställda, företagare, investerare och konsumenter. Att de får behålla mer pengar än innan i sin verksamhet eller plånbok kan rimligen inte kallas slöseri.

Är ingångsavdraget en effektiv metod som underlättar för dem som står långt från arbetsmarknaden att hitta en anställning? Det återstår att se. Vi tror inte att man kan göra den jämförelse LO gör med de sänkta arbetsgivaravgifterna för yngre personer generellt som fanns tidigare, eftersom den nedsättningen var utformad på annat sätt.

Däremot behöver det bli lättare och billigare att anställa generellt. Även om inte ingångsavdraget löser alla arbetsmarknadens problem, är det ett steg i rätt riktning.


Günther Mårder, vd Företagarna
Patrick Krassén, skattepolitisk expert Företagarna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.