Nu måste polisen lära sig av Eric Torells död

Debattörerna: Många av oss har talsvårigheter och nedsatt hörsel

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-05-14

Eric Torell med Downs syndrom blev skjuten till döds av polisen 2018. Hade polisen uppfattat situationen på ett annat sätt om de hade haft bättre kunskap om personer med IF? Det vet vi inte. Men en sak vet vi – utan bättre kunskap om vår grupp, kommer personer med våra diagnoser att vara väldigt utsatta, skriver debattörerna.

DEBATT. I punkt # 69 i januariöverenskommelsen lovar regeringen, Centerpartiet och Liberalerna att det ska bli 10 000 fler polisanställda till 2024 och att polisen ska få bättre villkor. För oss betyder ”bättre villkor” bättre kunskap om de grupper som en polis kan möta i sin vardag. Och då menar vi inte terrorister. Vi som skriver detta har alla någon form av intellektuell funktionsnedsättning (IF).

Under den senaste tiden har vi tänkt extra mycket på Eric Torell med Downs syndrom som blev skjuten till döds av polisen i Stockholm, augusti 2018. Nu vet vi att två poliser är åtalade för att ha gjort fel i tjänsten. Och en tredje polis är åtalad för vållande till Erics död eftersom han eller hon avlossade ett skott mot Eric, trots att Eric hade vänt ryggen mot poliserna som sköt mot honom. Vi har också läst att poliserna som hade skjutit mot Eric valde att inte gå fram och ge honom första hjälpen, eftersom de var rädda för att han hade sprängmedel på kroppen.

Bara att skriva detta väcker stor rädsla hos oss. Det visar hur personer som har svårt att förstå och kommunicera kan förvandlas till misstänkta terrorister eller farliga brottslingar under loppet av bara några minuter. För Eric ledde dessa fruktansvärda, felaktiga slutsatser till hans död, bara 20 år gammal.

Hade polisen uppfattat situationen på ett annat sätt om de hade haft bättre kunskap om personer med IF? Det vet vi inte. Men en sak vet vi säkert - utan mycket bättre kunskap om vår grupp, kommer personer med våra diagnoser att vara väldigt utsatta, om vi hamnar i en situation som polisen uppfattar som hotfull.

Särskilt om polisens uppfattning bygger på att de inte förstår:

  • att många av oss med IF har andra diagnoser också, till exempel autism.
  • att många av oss med IF har svårt att förstå när saker och ting händer väldigt snabbt.
  • att många av oss med IF har talsvårigheter, så det är svårt att höra vad vi säger.
  • att många av oss med IF har nedsatt syn och hörsel, så det är svårt för oss att ta in
    vad som händer runt omkring.
  • att många av oss med IF rör oss på ett annorlunda, oväntat sätt.

Vi känner starkt att den stora tragedin som har drabbat Erics familj måste leda till förändringar inom polisen. Erics död har väckt skräck hos många personer med IF, inte minst för att de allra flesta av oss har ett stort förtroende för poliser.

Efter mycket funderande presenterar vi två krav idag:

Ge poliser kunskap
Vi vet att ingen polis någonsin vill skjuta ihjäl en oskyldig människa. Vi vet att polisen vill minska risken för detta så mycket som möjligt. Men då måste kunskap om vår grupp och människor med andra diagnoser, få mycket större plats i utbildningar för nya poliser och fortbildningar för dem som redan är poliser.

Ge oss kunskap
Vi vill att regeringen ger MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) i uppdrag att tillsammans med FUB/Inre Ringen och andra funktionshinderorganisationer, ta fram en utbildningsfilm om polisens och annan blåljuspersonals arbete. Filmen kunde visas t.ex. på särskolor, daglig verksamhet och gruppbostäder. Vi vet att det skulle vara ett stort steg i rätt riktning mot en trygg och säker vardag för oss med intellektuell funktionsnedsättning.

Vi träffar gärna ansvariga politiker, MSB, polisrepresentanter med flera som vill jobba för detta!


Styrelsen, Inre Ringen Sverige (en sektion inom Riksförbundet FUB)
Anna Hildingsson, Ordförande
Markus Petersson, Vice ordförande
Kristine Petersson, ledamot
Gunilla Karlsson, ledamot
Per-Åke Berglund, ledamot
Sandra Johansson, ledamot
Elin Vesterlund, ledamot


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.