Ignorerad verklighet hjälper inte poliserna

Slutreplik från SD och polisinspektör om civilanställda inom yrkeskåren

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-08-30 | Publicerad 2019-08-29

Att stoppa huvudet i sanden och ignorera verkligheten kanske fungerar för Robert Tkalcic men hjälper inte människorna ute i verksamheten, skriver debattörerna.

SLUTREPLIK. Robert Tkalcic, replikerar i Aftonbladet på vår debattartikel – ”Låt inte civila leda våra poliser i fält”. Tkalcic menar att vi är trångsynta och konservativa.

Vi förstår att situationen ute i landet inte är enkel och att polisens omstrukturering bidrar till detta. Vi vill underlätta och hjälpa de som arbetar inom polisen och tror att vårat förslag kan åstadkomma detta.

Vi är extremt tydliga med att det finns massor av ytterst kompetenta civila polisanställda som behövs inom polisen genom specialistfunktioner, administrativt stöd och en del chefsbefattningar.

Civila polisanställda genomför i dagsläget polisiära uppgifter som tidigare var förbehållet poliser. Polisförbundet har uttryckt en oro för denna utveckling, en oro vi delar och som förtjänar att bemötas på sakliga grunder.

Att stoppa huvudet i sanden och ignorera verkligheten kanske fungerar för Robert Tkalcic men hjälper inte människorna ute i verksamheten.

Civila polisanställda ska inte vara ute på husrannsakningar, tillslag, genomföra transporter av misstänkta, DNA-topsa misstänkta eller vara delaktiga i förhör utan annan poliskollega närvarande. Dessa arbetsuppgifter bör skötas av människor med utbildning för att hantera sådant.

Hur löser vi då nuvarande situation? En väg är att ta på sig skygglapparna och nonchalera problemet, vilket är Tkalcics utgångspunkt. Vi väljer en annan väg. Vi lyssnar, reflekterar och agerar.

Vi vet att poliser i yttre tjänst efterfrågar civila i olika stödfunktioner, till exempel civila på våra krimjourer och arrester. Poliserna behöver hjälp med att skriva in beslag, renskriva förhör, fotografera, visitera gripna och mängder med annan administration. Detta skulle innebära en enorm avlastning och frigöra värdefull tid. Detta handlar således inte om intern konkurrens utan om att säkra upp principen om rätt person på rätt plats.

Sammanfattningsvis är dagens system en fara för den polisära verksamheten. Det innebär en förhöjd risknivå för civilanställda och allmänheten.

Det är synd att Robert Tkalcic inte ser detta och vägrar ta kritiken från Polisförbundet på allvar. Vi behöver föra en ärlig och saklig debatt. Enbart med fakta och sunt förnuft kan vi skapa ett bättre polisväsende.

Katja Nyberg, ledamot justitieutskottet (SD)
Anders Lindman, polisinspektör


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här