Sluta smutskasta den privata äldreomsorgen

Debattörerna: Oseriöst påstå att det skiljer flera tusen i lön mellan kommunal och privat omsorg

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-07-15

Lasse Söderman, tidningen Skärgården

DEBATT. Välfärdsfrågorna står högt upp på väljarnas agenda. Vissa partier och fackförbund vill göra vinster i välfärden till en viktig valfråga i höst. Men de sista veckorna har debatten helt kantrat till förmån för myter och överdrifter, så även i Aftonbladet.

Dagligen ser vi ledande regerings- och fackföreträdare använda missledande retorik och rena felaktigheter i den publika debatten. Vi har bland annat annat kunnat läsa och höra från höga S-företrädare att villkoren för personalen inom det privata är sämre och att lönerna är lägre.

Omfattande oberoende enkäter visar att medarbetare inom det privata känner sig mer motiverade, är mer nöjda med chefens ledaregenskaper och anser sig bättre kunna påverka sin arbetsmiljö.

På vårdutbildningar upplever studenter att privat drivna arbetsplatser erbjuder bättre löneutveckling och karriärmöjligheter. 2016 tjänade sjuksköterskor i privat regi i genomsnitt 1 036 kronor mer än sina kommunanställda kollegor, enligt Vårdförbundets statistik. En undersköterska med Vårdföretagarnas kollektivavtal tjänar i genomsnitt 800 kr mer än sina kollegor inom offentlig äldreomsorg och arbetar dessutom 1,25 timmar mindre per vecka.

Fackförbundet Kommunal menar att det skiljer flera tusen i lön mellan kommunal och privat äldreomsorg, det är oseriöst.

Kommunal menar att Statistiska Centralbyråns siffror är fel. Kommunal räknar på ett helt annat sätt än SCB eller Medlingsinstitutet. Tidningen Arbetet har i en granskning ifrågasatt Kommunals sätt att räkna. SCB:s siffror visar att det skiljer 100 kronor för undersköterskor inom vård och omsorg. En av förklaringarna kan vara att privat vård och omsorg har något yngre medarbetare. Vi finner det också högst osannolikt att medarbetarna i privat äldreomsorg skulle acceptera en så mycket lägre lön som Kommunal hävdar.

Vårdföretagarnas medlemsföretag kämpar varje dag med att kunna rekrytera medarbetare. På en arbetsmarknad med personalbrist har arbetstagarna stora möjlighet att byta mellan offentlig och privat och kan därmed höja sin lön. Att kunna rekrytera personal är den största utmaningen för hela den svenska välfärden.

Det finns heller inget som pekar på att privat äldreomsorg är sämre än sin kommunala motsvarighet. Tvärtom. I Socialstyrelsens enhetsundersökning kommer privata äldreboenden bättre ut på 18 av 27 kvalitetsparametrar. I hemtjänst är privata utförare bättre på 17 av 17 parametrar. Att hävda att privat äldreomsorg håller lägre kvalitet är inget annat än kvalificerat struntprat.

Finansminister Magdalena Andersson menade i Aftonbladet att fake news riskerar att skada tilliten till samhället. För drygt ett år sedan deklarerade Socialdemokraterna att man inför riksdagsvalet ville ta krafttag mot falska nyheter. Ett handlingsprogram mot faktaresistens utlovades. Men något program har inte presenterats. Vi håller med om att fake news skadar tilliten och vi vet att Socialdemokraternas företrädare är kloka personer som egentligen vill ha en debatt som grundar sig i fakta för att fatta rätt beslut.

Det finns en rad problem i välfärden i dag som vi tillsammans måste hitta lösningar på. Hur klarar vi bristen på kompetens, hur får vi bort vårdköerna, hur ska vi få resurserna att räcka och hur ser vi till att all vård och omsorg håller hög kvalitet?

Vårdföretagarna har i stället för att fokusera på en fråga som inte utvecklar välfärden lanserat ett valmanifest med välfärdens verkliga utmaningar. Det borde fler göra.


Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör Vårdföretagarna
Håkan Tenelius, näringspolitisk chef Vårdföretagarna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.