Kommer du att svika dina värderingar, Lööf?

Debattören: Den höger du varnar för finns inom Alliansen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-10-09

Annie Lööf har sagt att hon aldrig kan acceptera att i regeringsställning bli beroende av SD:s röster. Men kan hon tänka sig att släppa fram en regering bestående av M och KD, skriver Per Sundgren.

DEBATT. Nu hänger det på Annie Lööf. I DN säger statsvetaren Leif Lewin att Ulf Kristersson bör inleda samtal med Sverigedemokraterna (SD) och i Svd uppmanar tidigare moderata partisekreteraren Lars Tobisson Annie Lööf och Jan Björklund att överge sin ”beröringsångest” och i stället utforma ett regeringsprogram som stöds av SD.

Båda framhåller som ett avgörande faktum att det i riksdagen finns en stor borgerlig majoritet. I Hörby har M och SD visat vägen genom att utse sverigedemokraten Stefan Borg till kommunstyrelsens ordförande.

Trycket ökar nu på främst Annie Lööf, som i valrörelsen sagt sig aldrig kunna acceptera att i regeringsställning bli beroende av SD:s röster. Men kan hon tänka sig att släppa fram en regering bestående av M och KD?

Jag bläddrar i Annie Lööfs självbiografi ”Sanningens ögonblick” (2018). Precis, nu är det verkligen sanningens ögonblick. Hon är den som avgör.

Kanske finns svaret i det avslutande kapitlet med rubriken ”Värderingskampen” och underrubriken ”Att ta ställning”.

Någon hade kanske förväntat sig att hon här skulle gå till generalangrepp på arbetarrörelsen och vänstern och visst får de kritik, men den tunga kritiken riktas mot högern. Den värderingskamp som är helt avgörande för vår framtid står mellan liberalism, som står för demokrati, frihet, öppenhet och mångfald, och ”den aggressiva, nationalistiska populismen”.

Motståndarna som hon tydligt pekar ut är bland andra Donald Trump, Viktor Orbán och regeringarna i Polen, Tjeckien och Österrike.

Sverige utgör inget undantag. Även här finns med SD denna högerpopulism. Men de som nu organiserar sig ser inte ut som ”råbarkade nazister”. De är män och kvinnor som studerat och ”bär kostym och skjorta eller dräkt och är välformulerade. Men den polerade ytan till trots, bär de på samma unkna främlingsfientliga åsikter som nazister gjort i årtionden”, säger Annie Lööf.

Värderingskampen ställer ”varje seriös politisk ledare” inför vägvalet att stå emot populisterna och visa på en bättre väg.

SD är, säger Annie Lööf, ”ett parti som har tydliga nazistiska och rasistiska rötter.” Ledande sverigedemokrater som Richard Jomshof och Björn Söder uttrycker sig nedsättande om invandrare och ser inte samer och judar som svenskar.

Inte heller Centern har enligt Lööf en fläckfri historia, men skillnaden är att Sverigedemokraterna fortsatt i nutid håller fast vid sin rasism, ställer människor emot varandra och gör invandrare till ”syndabockar”. ”Jag kommer därför att fortsätta att vara SD:s värderingsmässiga motpol.”

Detta tydliga ställningstagande mot högernationalism och populism utesluter rimligen både en alliansregering och en högerregering bestående av M och KD, som båda kommer att vara beroende av SD.

Dessutom borde Annie Lööf vid det här laget ha förstått att den höger, som hon varnar för, i hög grad finns inom alliansen. KD håller dörren öppen för SD och många moderata väljare kan tänka sig ett samarbete med det parti som de ser som det näst bästa, nämligen Sverigedemokraterna.

Om Annie Lööf menar allvar med att aktivt motstånd måste göras mot denna högernationalism så finns hennes allierade främst bland de rödgröna partierna.


Per Sundgren, fd kulturborgarråd (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.