Låt Nyamko Sabuni ta över Liberalerna

L-politiker: Vi behöver en ledare som kan hitta tillbaka till Alliansen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-02-20

En person som vi tycker bör kandidera är Nyamko Sabuni. Hon förenar egenskaper som vi tycker att en ny liberal ledare ska ha, skriver 11 L-politiker.

DEBATT. Liberalerna ska välja en ny ledare. Det är viktigt för både Sverige och vårt parti att landsmötet väljer en kompetent ny ledare, men också att processen fram till landsmötets beslut skapar ny energi och enighet i vårt parti med förankring hos medlemmarna och en öppen process.

Förra veckan uttalade sig ordföranden i Liberalernas länsförbund i Stockholm i Ekot och sa att hon gärna vill ha en bredd på olika kandidater som kan tänka sig att ställa upp. Därefter föreslog hon tre kandidater som alla är mycket bra personer, men det råder oklarheter om de alls står till förfogande.

Vi ansluter oss gärna till uttalandet om att det vore välkommet med en bredd på olika kandidater. Men vi tycker att det saknades ett namn på den lista som nämndes: Nyamko Sabuni. Låt oss berätta varför vi anser att hon är en viktig kandidat.

Valet av partiledare sker efter en turbulent period. Det har funnits skilda uppfattningar i Liberalerna om Januariavtalet. Vi som skriver denna artikel landade i olika slutsatser inför partirådets beslut om att ingå Januariavtalet.

Vi är dock ense om att ny partiledare måste förmå att ena de olika synsätt som finns i vårt parti.

En styrka nu är att det oavsett utgångspunkt råder bred enighet om att vi i Liberalerna ska fullfölja Januariavtalet, och därmed säkerställa genomförandet av viktiga liberala frihetsreformer för ett bättre Sverige. För, man ska kunna lita på ett besked från vårt parti. Avtal ska hållas.

En av de centrala uppgifterna den närmaste tiden, för den som väljs till partiledare, är att se till att Januariavtalet genomförs på ett sätt som blir bra för Sverige. Och för Liberalerna.

En ny partiledare bör därför förmå att företräda Liberalerna med kraft, kompetens och självförtroende i de många förhandlingar som följer när Januariavtalet ska implementeras.

I Liberalerna råder också bred uppslutning kring att vårt förstahandsalternativ var en Alliansregering. Det är det även framöver. En ny partiledare måste därför förmå återskapa goda relationer till ledarna i de andra Allianspartierna, med sikte på att utgöra ett trovärdigt regeringsalternativ i nästa val.

När vi blickar framåt ser vi att det fortsatt behövs en pålitlig liberal röst i svensk politik, som står fri från särintressen. Liberalerna behöver på nytt analysera samhällsproblem och definiera lösningar på de utmaningar Sverige har.

I det arbetet behöver vi involvera långt fler liberaler än de som redan går på våra partimöten. En ny partiledare behöver därför förmå bidra med förnyelse och förmåga att bygga nätverk.

Förtroendet för landets politiska ledare har fallit dramatiskt de senaste åren. Riksdagsarbetet har till stor del präglats av låsningar i stället för breda lösningar.

Liberalerna skulle kunna bidra med ett nytt anslag i det politiska samtalet, mer präglat av god ton och konstruktiva ambitioner. En ny partiledare kan gärna ta in en del av näringslivets lösningsorienterade samtalsklimat i svensk politik.

En person som vi tycker bör kandidera är Nyamko Sabuni. Hon förenar egenskaper som vi tycker att en ny liberal ledare ska ha. Hon som stod utanför beslutet om Januariavtalet kan ena de olika grupperingar som bildats. Nyamko har de personliga egenskaper som krävs för att företräda Liberalerna med kraft, kompetens och självförtroende.

Som uppskattat statsråd i Alliansregeringen har hon förutsättningar att återskapa goda relationer till ledarna i de andra Allianspartierna.

Att Nyamko Sabuni de senaste åren har arbetat i näringslivet, utanför partipolitiken, gör också henne väl skickad att bidra med förnyelse, nya nätverk och en ny ton i det politiska samtalet.

Därför anser vi att även Nyamko Sabuni ska räknas som en självklar kandidat nu när processen för att hitta en ny partiledare inleds i vårt parti. Det inkluderar även Stockholm och dess kranskommuner.


Robert Beronius, kommunalråd Norrtälje kommun (L)
Johanna Tegelstam, kommunpolitiker Värmdö (L)
Robin Tapper, styrelseledamot Södermalm- Gamla Stan föreningen (L)
Leslie Öqvist, ordförande kommunföreningen Vaxholm (L)
Emilie Fors, kommunfullmäktigeledamot Stockholm (L)
Fredrik Sneibjerg, gruppledare Värmdö (L)
Göran Tegnér, kommunpolitiker Lidingö (L)
Maria Bratt, fullmäktigeledamot Täby (L)
Carl Hellström, styrelseledamot Kungsholmen föreningen (L)
Monica Renstig, ordförande Utbildningsnämnden Danderyd (L)
Peter Olevik Dunder, tidigare kommunalråd Haninge medlem Norrmalm (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.