Så gör du om ditt barn drabbas av maginfluensa

Uppdaterad 2020-01-08 | Publicerad 2018-07-06

Så gör du om ditt barn drabbas av maginfluensa.

Kräkningar och diarréer.

Att drabbas av magsjuka är allt annat än roligt – men något du som småbarnsförälder antagligen kommer att få uppleva otaliga gånger.

Men vad ska man tänka på som förälder och vad är det egentligen för skillnad mellan vinterkräksjuka och maginfluensa?

De flesta småbarnsföräldrar får uppleva att deras barn någon gång drabbas av magsjuka. För föräldrarna och barnen som drabbas är det ofta jobbiga dygn men man får trösta sig med att det oftast är ofarligt och att det går över efter ett par dagar.

Maginfluensa orsakas av virus

De flesta typer av magsjuka orsakas av något virus eller bakterier. Vinterkräksjukan är inget undantag utan är en magsjuka som orsakas av calicivirus och som ofta smittar under vintern.

Men barn, eller vuxna, kan bli magsjuka året till exempel via kranvatten som innehåller bakterier, parasiter eller virus, och av dåligt tillagad mat, ofta efter att ha varit utomlands.

Magsjuka smittar lätt och ofta är flera personer sjuka samtidigt i familjen eller på förskolan. Därför är det också viktigt att man är hemma i två dygn efter att man visat några symtom för att minska smittspridningen.

Magsjuka går över på några dagar

Magsjuka eller maginfluensa kan komma väldigt snabbt men i de allra flesta fall är det ofarligt och går över på ett par dagar. Om man har svårt att få i barnet vätska, om barnet är väldigt trött, har blod i avföringen eller kräkningarna eller mycket ont i magen bör man dock omgående kontakta sjukvården.

 

Det här kan du göra

Om ditt barn drabbas av magsjuka är det viktigt att se till att barnet får i sig mycket vätska. Ge barnet lite vätska i taget, men ofta. Om barnet dricker för mycket på en gång kan det resultera i att hen kräks upp det direkt igen. Om barnet kräks mycket eller har mycket diarré så är det bäst att ge vätskeersättning som innehåller lämpliga mängder av salter och socker, som hjälper till att återställa kroppens vätskebalans. Du kan också prova att ge ditt barn isglass om det har svårt att dricka.

När barnet slutat att kräkas och vill börja äta är det bra att ge vanlig mat. Men ge inte för stora portioner. Det kan vara bra att undvika frukt eftersom barnet kan bli lös i magen av frukten. Undvik också fullkornsvälling och fiberrika livsmedel tills barnet mår bra igen.

Då ska du söka hjälp

Även om magsjuka i de flesta fallen är ofarligt och går över efter ett par dagar så finns det några saker du bör vara uppmärksam på. Om ditt barn uppvisar något eller några av nedstående symtom bör du söka hjälp direkt.

  • Barnet får inte i sig någon vätska eller kissar mycket mindre än vanligt.
  • Barnet är trött, orkar inte leka och är ointresserad av omgivningen.
  • Barnet har mycket ont i magen och det går inte över eller blir värre.
  • Det finns blod i kräkningarna eller i bajset.

Källa: 1177.se