Gravid

presenteras av

Första svenska transplantationen av livmoder från död

Läkaren hoppas på att det ska bli en etablerad metod

Uppdaterad 2020-02-21 | Publicerad 2020-02-17

En kvinna har fått en livmoder och har nu chansen att bli med barn, tack vare en transplantation från en avliden donator. Det är den första transplanationen i sitt slag som gjorts i Sverige.

Det var i december som ett svenskt team utförde en transplantation av en livmoder från en död donator. Detta skedde under ledning av Mats Brännström, överläkare och professor i obstetrik och gynekologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Ingreppet skedde utan komplikationer.

– Vi har väntat med att gå ut med detta i två månader. Nu vet vi att det är stabilt.

Donatorn var en kvinna i fertil ålder som tidigare fött barn, skriver Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande. Hon skulle donera andra organ som hjärta och njure, därför frågade läkarna anhöriga om hon även hade intentionen att donera livmodern. Och de fick klartecken.

– Sen fick vi snabbt ringa vår potentiella recipient. Vi hade fem stycken och då var den som fick transplantationen den som bäst matchade blodgruppen.

Första svenska livmodertransplantationen från död donator.

Kvinnan som tog emot livmodern var i 30-årsåldern. Hon kunde lämna sjukhuset efter fem dygn. Nu går hon på kontroller varje vecka, planen är att hon ska bli gravid i höst. I oktober ska de återinföra ett embryo, som tillkommit via IVF före transplantationen, i livmodern.

Om allt går som det ska kan det bli det fjärde barnet i världen som föds efter en transplantation av livmoder från avliden donator. Tidigare har ett barn fötts i Brasilien och två i USA.

– Det känns jättebra, det känns skönt att vi ger hopp till dessa kvinnor utan livmoder som inte har en donator.

Vid tidigare livmoderstransplantationer i Sverige har en mamma eller nära vän donerat, men det är inte alla som har någon i sin bekantskapskrets som vill donera.

– Just nu är det här endast en forskningsstudie. Men skulle den här metoden bli etablerad i Sverige, vilket den inte är nu, så kommer vi kunna öka möjligheten att hitta lämplig donator för kvinnor som behöver det. Det kanske är 5-10 kvinnor per år i Sverige som skulle vilja ha en livmodertransplantation.

Mats Brännström:  ”Det känns skönt att vi ger hopp”.

Dessutom kan man med den nya metoden undvika att en levande donator behöver genomgå sövning och kirurgi.

I framtiden hoppas Mats Brännström och hans kollegor att det här ska bli en del av infertilitetsbehandlingen.

– Vi har visat med våra studier att det är en effektiv metod. Jag tycker att om vi har bestämt i Sverige att vi på landstingets bekostnad ska betala för rätt många andra typer av infertilitetsbehandlingar, så kan man inte kan exkludera en patientgrupp som råkar vara född utan livmoder och inte erbjuda behandling om det finns.

FAKTA: Livmoderstransplantationer Sverige

Den första födseln i världen efter en livmodertransplantation skedde i Sverige år 2014. Efter det har ytterligare åtta barn varav tre syskonpar fötts inom det som kallas studie ett. Sista födseln i studien skedde nu i januari 2020.

I studie 2, ett robotprojekt, föddes ett barn 2019. Studien innebar att robotassisterad titthålskirurgi gjorde det kirurgiska ingreppet på donatorn mer skonsamt. Den sista av åtta operationer i studien gjordes november 2019. En graviditet pågår. I november förra året gjordes den sista av åtta operationer i studien, en graviditet pågår.

Från de två ovan nämnda studierna finns det deltagare som blivit godkända för transplantation och som genomgått IVF. Men av olika skäl har de inte kunnat fullfölja studien. Exempelvis för att en redan inopererad livmoder behövt tas ut igen. Det är dessa personer som ingår i försöken med transplantation av livmoder från avliden donator.

Källa: Sahlgrenska akademin


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!