Läkaren: Så vet du att ditt barn är förstoppat

Förstoppning hos spädbarn och barn

Uppdaterad 2020-02-21 | Publicerad 2020-01-26

Se till att ge ditt barn goda toalettvanor, om du vill förebygga förstoppning.

Det säger läkaren Henrik Arnell.

Henrik Arnell är överläkare i barngastroenterologi, hepatologi och nutrition vid Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Vad är orsaken/orsakerna bakom att barn blir förstoppade?

– Det finns oftast ingen enskild till varför man blir förstoppad men det kan ha att göra med hur och vad man äter och vilka vanor man har runt toalettbesök. Goda toalettvanor grundläggs tidigt, redan under barnets första år. Det finns organiska orsaker också, men det är mindre än fem procent av alla barn med förstoppningsbesvär som har en bakomliggande organisk orsak.

Enligt honom kan besvär med förstoppning också vara ärftlig.

– Man kan också fundera på betydelsen av hur vi lever i dag, om man inte rör på sig. Barn och ungdomar kanske har mindre anledningar att röra på sig än förr, det kan också öka risken att tarmen blir lika bekväm som en själv. Då ökar risken för att man samlar på sig bajs.

För bebisar är orsakerna bakom förstoppning andra, det kan vara att de byter kost. Exempelvis att de går från bröstmjölk till annat. Och hos de bebisar som äter bröstmjölksersättning kan förstoppningsbesvär vara vanligare. Men bara för att en bebis bajsar sällan betyder det inte att den är förstoppad – speciellt om det är så att bebisen äter bröstmjölk.

– Det finns de som bajsar så glest som en gång i veckan eller en gång varannan vecka, ibland till och med mindre ofta än så. Det är för att det inte bildas så mycket avföring som behöver komma ut. Det mesta av bröstmjölken tas upp av tarmen och bryts ner. Så variationen är stor, en del bebisar bajsar 20 gånger om dagen och andra var tredje vecka. Växer bebisen och verkar välmående finns det inga skäl att göra något.

– När barnet är ett, två år ska hen åtminstone bajsa tre gånger per vecka – är det mindre oftast än så kallas det förstoppning. Sen finns det förstås avvikelser, de finns de som mår toppenbra trots att de bara bajsar två gånger i veckan. 

Hur märker man att ens bebis är förstoppad?

– Det kan vara ganska svårt. Man får fundera på om avföringsvanorna förändrats, om det minskat och om bebisen verkar missnöjd. Kanske är hen inte lika hungrig på samma sätt, då kan man fundera på om bebisen har förstoppning. Man kan också se på viktkurvan, om de inte går upp som de ska i vikt för att de inte äter tillräckligt. På en del märker man att bajset är jättehårt, att de får kämpa och stånka så att det blir röda i ansiktet när de bajsar – och så kommer det bara ut ”harpluttar”.

Henrik Arnell, överläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Tips och råd på vad du kan göra själv

Det som är grundläggande, säger Henrik Arnell, är att förstå hur man själv kan förebygga förstoppning hos äldre barn. Att det inte bara handlar om att springa till doktorn för att få medicin. 

– Man behöver hjälpa barnen att få lugn och ro och goda toalettvanor. Kanske att man går på toaletten samma tid varje dag och att barnet har tillräckligt mycket tålamod att sitta där en stund. Att de sitter ordentligt, att barnet har en pall under fötterna så att knäna kommer upp. Det kan underlätta att sitta så. Små barn som sitter på en vuxentoalett når inte backen, det är jättesvårt att bajsa halvstående.

– Det är viktigt att se till att förutsättningarna finns. Som vårdnadshavare kanske man sitter där tillsammans med barnet ibland, kanske läser en saga för barnet. Vet man som förälder att man själv har en trög mage ska man se till att ens egna ungar får förutsättningar att slippa förstoppning genom att ha en bra miljö runt om.

Han avråder att följa råd som vuxna får vid förstoppning.

– En del vuxna säger ”min mage blir dålig om jag inte äter fiber”. Det där ska man vara försiktig med att föra över på sina egna barn. Det är inte alls säkert att förstoppningen blir bättre, framför allt inte hos bebisar. Ta inte för givet att vuxenråden funkar.

Men ett tips som kan funka hos äldre bebisar med förstoppning är att öka mängden fruktpuréer, då fruktsockret stimulerar tjocktarmens bakterier och sätter igång gasbildning och gör avföringen lösare. 

Det är viktigt att komma ihåg att det kan ta lång tid att bli av med en förstoppning, det finns inga snabba vägar.

– Vi pratar om 6–12 månader. Ungefär hälften av våra barnpatienter fortsätter att ha det upp till flera år, en del till vuxen ålder.

Se till att ditt barn har en pall på toaletten.

Då ska man söka vård direkt

– Om man funderar som förälder att ens bebis har förstoppning och inte mår bra ska man vända sig till sin BVC direkt. Men det kan vara så att man oroar sig i onödan. Det man ska komma ihåg är att avföringen varierar hos bebisar.

När det gäller äldre barn finns bra information att hämta på 1177. Vård ska sökas direkt när barnet har svårt att bajsa och ett eller flera av följande symtom:

  • Barnet har mycket ont i magen.
  • Barnet kallsvettas och har utspänd mage.
  • Barnet kräks.
  • Barnet har blod och slem i bajset och verkar inte må bra.

I en artikel hos Family skriver vi om en pojke som inte bajsat på tre år, är det möjligt att det går så långt?

– Det är svårt att säga generellt, men det låter osannolikt. Det Visst finns det barn som har riktigt rejäla förstoppningar, men detta låter extremt. ovanligt och besvärligt. Det finns som sagt organiska orsaker även om det är ovanligt. Har man ett barn som inte bajsat själv och inte kan det måste det såklart utredas, så att det inte finns ett organiskt, grundläggande fel. Men det är svår för mig att bedöma då det inte är min patient.

– Det låter som sagt ovanligt och besvärligt, och lite udda. Så uttrycker man sig nog när man är en orolig förälder, för någon gång måste man bajsa. Man kan inte klara sig annars, bajset behöver komma ut.

Läkaren berättar om förstoppning hos barn.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu