Så gör du när ditt barn blir sjukt

Vanliga barnsjukdomar – det här behöver du veta som förälder

Uppdaterad 2019-09-26 | Publicerad 2019-06-07

Barn i förskoleåldern kan bli sjuka varannan månad.

Att blir förälder kan förvandla vem som helst till hypokondriker.

Men att oroa sig för sjukdomar som barn drabbas av är – ett sundhetstecken.

Är ditt barn sjukt? Här är sakerna att hålla koll på.

– Det är helt rimligt att man blir på tå och att man är noga med att bry sig om när ens barn får sjukdomssymptom, säger Cecilia Chrapkowska, barnläkare och författare till boken Praktika för blivande föräldrar: gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund.

Att små barn blir sjuka hör till vanligheterna. Barn i förskoleåldern kan bli sjuka så ofta som varannan månad, enligt sjukvårdsrådgivningen 1177. Allra oftast är de sjukdomar barn drabbas av inte farliga och går över av sig själv. Men det är bra om barnet får en diagnos för att veta vilken behandling som behövs.

– Ofta kan man som förälder ställa en säker diagnos själv, till exempel magsjuka och förkylning har symptom som är lätta att känna igen. Om barnet däremot har till exempel öroninflammation kan man inte göra det själv, för det krävs en läkare som kan titta in i barnets öra och som är tränad att ställa diagnos, säger Cecilia Chrapkowska.

Varningssignaler när ditt barn är sjukt

Trots att det oftast inte är någon fara när ett barn blir sjukt så finns det varningssignaler en förälder bör vara uppmärksam på.

– En generell regel är att om barnet är piggt, orkar dricka och kissar som vanligt är det inte något allvarligt. Är barnet slött och inte orkar leka behöver man söka vård. Barnet behöver inte äta, men dricka och kissa är viktigt.

Det vanligaste som barn behöver behandlas för på sjukhus är uttorkning, ett tillstånd som kan drabba i kölvattnet av många barnsjukdomar, till exempel feber och magsjuka. Men det går att förebygga hemma.

– All dryck med socker i funkar; bröstmjölk, bröstmjölksersättning, välling, saft, läsk och glass, säger Cecilia Chrapkowska. Om barnet kräks upprepat och har jättestora diarréer kan man ge den vätskeersättning som går att köpa på apotek, i den är det förutom vatten och socker även en kontrollerad mängd av salt som gör att den tas upp lättare.

Då ska du söka vård

Skulle barnet inte svara på den behandling en förälder kan ge hemma ska vård uppsökas. I vissa fall är det bättre att söka vård en gång för mycket än en gång för lite.

– När man har en bebis som är under två-tre månader tycker jag att man ska tänka så. När man har ett större barn tycker jag man ska sträva efter att söka vård lagom. Ta hjälp innan, av 1177 som är jättebra och har utbildade och erfarna sjuksköterskor som svarar eller av en vän som kan ge råd, Cecilia Chrapkowska.

Vanliga barnsjukdomar – tips och tricks till dig som förälder

Hög feber hos barn kan bero på olika orsaker och behöver inte vara något farligt. Men feber kan också vara ett tecken på en allvarlig infektion.

Om ditt barn plötsligt kräks eller har diarré beror det nästan alltid på magsjuka – en extrems smittsam virusinfektion.

Ingen vet varför barn får kolik – men det finns saker som man kan göra för att underlätta både för bebisen och föräldrarna.

Virussjukdomen börjar oftast med feber – och utslagen kan sprida sig över hela kroppen.

Kan leta sig upp i njurarna och njurbäckenet – då får barnet allvarligare symptom.

Utslagen är röda och uppstår som prickar eller fläckvis under blöjan. Ibland kan blöjeksem bero på en svampinfektion.

Väldigt vanligt bland barn i olika åldrar. Oftast relaterat till barnets rutiner och matvanor.

Små barn kan drabbas av förkylningar upp till varannan månad. Går oftast över av sig självt – men det finns situationer när du bör söka vård.

Barnet får oftast blåsor i munnen och på läpparna. Det finns ingen medicin eller annan behandling som hjälper.

Vanligt bland barn, speciellt när de är förkylda. Om barnet är stel i nacken, verkar medtagen och slö eller är röd och svullen bakom örat ska barnet tas till en akutmottagning.

Ögat kan vara svullet och det kan kännas som att det skaver i örat. Det är vanligt att det rinner var ur ögat.

Små, tunna, vita maskar som lever i tarmen och lägger sina ägg i tarmöppningen. Behandlas med receptfritt läkemedel från apotek. Vanligt att springmas smittar inom familjen.

Vanliga symptom är bland annat skällande hosta och andningssvårigheter. Sök vård på jour- eller akutmottagning om barnet har svåra andningsbesvär. Ring 112 vid mycket svåra besvär.