Så gör du när ditt barn är förkylt

Behandling och symptom vid förkylning hos barn

Uppdaterad 2019-09-26 | Publicerad 2019-06-07

Har ditt barn drabbats av förkylning? Tips och tricks till dig som förälder när ditt barn insjuknat.

Det är svårt för ett spädbarn som är täppt i näsan att äta. En nässug kan hjälpa.

Alla som upplevt en vabruari vet vad det innebär när ett barn är förkylt. Små barn får ofta förkylningar och kan drabbas upp till varannan månad. Oftast får barnet ett eller flera av dessa symptom: täpp näsa, nysningar, rinnande näsa, hosta, svårt att svälja och ont i halsen, lite feber och lindrig huvudvärk.

En förkylning går oftast över av sig självt och barnet brukar piggna till redan efter två dagar även om snuva och hosta kan hålla i sig i två veckor.

Så behandlar du förkylning

Förkylningen går över av sig självt, men det finns sätt att lindra symptomen. Koksaltdroppar till yngre barn eller nässpray till äldre barn kan användas för att hjälpa barnet att kunna andas genom näsan.

Hostmedicin brukar inte vara effektivt för att hjälpa vid förkylning. Hosta är kroppens sätt att göra sig av med sådant som irriterar i luftvägarna och är en del av kroppens skydd mot infektioner så undvik att försöka dämpa hostan i onödan.

Nässug kan hjälpa bebis

Det är svårt för ett spädbarn som är täppt i näsan att äta, vare sig barnet ammas eller flaskmatas så måste hen andas genom näsan samtidigt som hen matas. Med hjälp av en nässug kan en bebisnäsa göras rent på snor och slem. Koksaltdroppar kan också användas för att lösa upp snor och slem.

Det finns att köpa på apotek men går också att göra själv hemma.

Då bör du söka vård

Om barnet har feber i mer än fyra dagar, har värk i örat som inte går över efter ett dygn eller om det rinner vätska ur örat bör vård uppsökas. Detsamma om barnet har svårt att andas, verkar slött eller inte vill äta och dricka (gäller även spädbarn som inte vill ammas/ta flaskan).