Tecken på tvångssyndrom hos barn

Experten om tvångstankar och tvångshandlingar hos barn

Publicerad 2019-10-28

Tvångssyndrom hos barn – här är tecknen du ska ha koll på.

Många barn kan få vidskepliga rädslor och tvångsliknande idéer.

Men om det övergår i något ångestfyllt som är svårt att kontrollera kan det handla om ett tvångssyndrom.

– Märker man att det påverkar hur barnet mår och fungerar i vardagen är det viktigt att som förälder visa att man finns där, lyssna på vad barnet berättar, ställa frågor om vad barnet är rädd för ska hända, normalisera att det är många som mår dåligt och att det finns bra hjälp att få, säger Kristina Aspvall, psykolog på BUP Stockholm.

Tvångssyndrom består av två delar. Dels tvångstankar som är oönskade tankar som gör att barnet känner obehag och rädsla och ibland även äckel, skam och skuld, enligt 1177. Det kan till exempel handla om att undvika att trampa på brunnslock eller färgade stenplattor på gatan. Det är också vanligt med tankar kring att bli smittad av en sjukdom eller smitta andra, att det kan börja brinna eller bli inbrott hemma, eller att barnet ska skada andra av misstag eller att någon familjemedlem ska bli skadad. 

– Det kan också handla om att man måste göra saker på exakt rätt sätt för att det annars känns väldigt fel, säger Kristina Aspvall.

Tvångsmässiga handlingar

Den andra delen av tvångshandlingar. Det är saker barnet gör för att få bort den känsla av ångest och oro och som tankarna skapar. Det kan till exempel handla om att tvätta händerna överdrivet mycket, kontrollera elektriska apparater eller lås eller att arrangera saker i en viss ordning. Det kan också vara handlingar som inte syns utåt, till exempel att barnet rabblar ramsor för sig själv eller räknar enligt ett speciellt mönster, enligt 1177. Handlingarna kan lindra ångesten tillfälligt, men de kan vara svåra att sluta med och kan ta längre och längre tid att utföra.

Tvångssyndrom är ovanligt bland de yngsta barnen, men blir vanligare gradvis fram till tonåren och totalt har cirka två procent av befolkningen tvångssyndrom, enligt Kristina Aspvall. Hon är psykolog på barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Stockholm och doktorand på Karolinska universitet. De flesta vuxna upplever att deras symptom började redan som barn. Kristina Aspvall säger att det finns tecken man som förälder kan hålla utkik efter om man misstänker att ens barn har tvångssyndrom.

– Att barnet uttrycker rädslor kring saker som inte är farligt, har mycket ångest och oro, fastnar i att upprepa beteenden många gånger och lätt blir arg eller ångestfylld om beteendena avbryts. Och om barnet ställer mycket frågor kring om saker är farligt och vill att saker ska göras exakt på ett visst sätt, säger hon.

Behandling: KBT

Om flera av tecknen stämmer in på ditt barn kan ni söka hjälp på barnavårdscentralen eller elevhälsan beroende på barnets ålder. Barnet kan också få hjälp via vårdcentralen eller BUP. I många regioner finns även specialiserade mottagningar för barn med psykisk ohälsa.

– Den behandling som rekommenderas i första hand är kognitiv beteendeterapi, KBT, där man får lära sig att gradvis närma sig sina tvångstankar och göra övningar för att minska på sina tvångshandlingar, säger Kristina Aspvall.

KBT-behandlingen kan i vissa fall kombineras med medicinering, enligt 1177.

Ta problemen på allvar

Som förälder till ett barn med tvångssyndrom är det viktigt att ta barnets problem på allvar och söka professionell hjälp i tid. 

– Det är viktigt att lyssna på vad barnet berättar, ställa frågor om vad barnet är rädd för ska hända, normalisera att det är många som mår dåligt och att det finns bra hjälp att få, säger Kristina Aspvall.

Även som förälder kan det vara viktigt med hjälp och stöd. Barnets tvångstankar kan skapa stor oro, det kan kännas skrämmande och frustrerande. Vissa föräldrar kan bli arga och tappar tålamodet. Det finns anhörigföreningar och ideela föreningar där du som förälder kan få stöd, till exempel OCD-föreningen eller Riksförbundet för social och mental hälsa, enligt 1177.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu