Gravid

presenteras av

Vilhelm kom till världen – med hjälp av unik teknik

Mormodern donerade sin livmoder

Publicerad 2019-04-25

Vilhelm växte i sin mormors livmoder tack vare ny transplantationsteknik.

Karin Swaij, hans mamma, är den första i Europa – möjligen världen – som fått hjälp att få barn med hjälp av den unika tekniken.

– När man tittar på honom kan man inte tro att det är sant. Det är så många som har kämpat för att han ska bli till, säger hon.

Den 8 april kom Vilhelm till världen, Karin och Christian Swaijs efterlängtade son.

– Jag var helt förtrollad när han kom ut. Som vi hade kämpat för den här lille skulle komma till oss, så låg han äntligen där och fanns på riktigt. Jag kunde höra honom, se honom och känna lukten av honom. Det var helt otroligt. Det är svårt att sätta ord på det, men det var nästan magiskt, säger Christian.

Var född utan livmoder

För honom och Karin, ungdomskärlekar som i dag är i 35-årsåldern, har vägen till Vilhelm inte varit självklar. När Karin var i 15-16 årsåldern fick hon veta att hon var född utan livmoder. Det uppdagades då hon inte fick sin mens. Däremot var äggstockarna intakta. Hon trodde att hon aldrig skulle kunna få biologiska barn.

– Jag kunde inte bära mitt eget barn. Det var hemskt, det var en katastrof, milt uttryckt, säger Karin.

Så när hennes gynekolog i Uppsala, där familjen bor, ringde och sa att Sahlgrenska akademin i Göteborg skulle driva ett nytt projekt med livmoderstransplantationer var de inte sena med att anmäla intresse. Karin och Christian hade följt det första forskningsprojektet som gjordes 2013.

– Tanken hade funnits där, att man kanske skulle få vara med någon gång. Men man trodde kanske inte att man skulle nå dit.

Karin med sin efterlängtade son Vilhelm.

Hennes mamma donerade sin livmoder

Efter en rad olika tester och provtagningar blev de antagna till studien där man skulle avlägsna donatorns livmoder med hjälp av robotbaserad titthålskirurgi – en ny teknik vid livmodertransplantationer.

– Den känslan var ofattbar, säger Karin.

Hon fick påbörja IVF-behandling i maj 2017. Och i oktober samma år donerade hennes mamma sin livmoder med hjälp av den nya transplantationstekniken. Metoden ska vara mer skonsam för donatorn än öppen kirurgi som man normalt tillämpar. Varken Karin eller hennes mamma kände någon större oro utan hade en stor tillit till forskningsteamet.

– Teamet var så sammansvetsat och så kompetent så när man väl hade träffat dem var det ingen tvekan om att det skulle gå.

Dessutom var det självklart för Karins mamma att donera sin livmoder.

– Hon har alltid tänkt att det var det hon skulle göra. Vi hade pratat om det länge så det kom inte som en överraskning när jag ställde frågan.

”Många som kämpat”

Mamman återhämtade sig efter ingreppet och efter tio månader med medicinering för Karin fördes ett provrörsbefruktat embryo in i den transplanterade livmodern. Och till sin stora lycka blev Karin gravid.

– Det var helt otroligt!

Resten är historia. För två veckor sedan kom Vilhelm till världen via kejsarsnitt med en del av forskningsteamet på plats.

Nu vänjer sig Karin och Christian i sina nya roller som föräldrar.

– Man växer in i det dag för dag. Men fortfarande när man tittar på honom kan man inte tro att det är sant. Det är så många som har kämpat för att han ska bli till.

Karins kropp har dessutom tagit emot sin mammas livmoder bra, något hon äter medicin för. Hon hoppas kunna inspirera andra med sin historia.

– Jag hade velat höra någon berätta. Man är ganska ensam i den situationen man befinner sig i – vi kvinnor som föds utan livmoder eller kvinnor som av ett eller annat skäl får operera bort sin livmoder.

Nio barn har fötts efter livmoderstransplantation

I Sverige har hittills fötts nio barn efter livmoderstransplantation. Ett av dem är Vilhelm som är den första som föds efter transplantation med robotassisterad titthålskirurgi.

Operationen sker via centimeterstora ingångshål i buken på donatorn. Med hjälp av  joystick-liknande verktyg styr kirurgerna robotarmarna och kirurgverktygen som frigör livmodern. Operationen avslutas med att livmoderns tas ut via ett snitt i buken, sedan opereras den in direkt i mottagande med traditionell kirurgi.

När man utfört livmoderstransplantationer tidigare har det tagit 10-12 timmar och det har varit tufft för patienten. Enligt Mats Brännström, professor i obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin och den som leder projektet, är denna teknik skonsammare, man opererar med större precision och får bättre resultat.

– Nu gör vi bara på donatorn men vi hoppas på att kunna göra på den som får livmodern i framtiden.

Enligt honom är Vilhelms mamma Karin den första i Europa som har fått hjälp genom den nya tekniken.

– Hon kan även vara först i världen. Men man gjorde dock en liknande operation i Kina 2016, jag vet inte om de har fött barn där eller ej.

Nu hoppas teamet på Sahlgrenska att fler barn kommer att komma till världen med hjälp av den nya tekniken. 

– Vi har stora erfarenheter och goda resultat. Vi hoppas att kanske etablera det här nästa år som en klinisk behandling – men det är inte vi som forskare eller läkare som bestämmer detta. Utan det är våra landstingspolitiker.

Om ett halvår kan paret göra ett nytt försök till att få barn nummer två, om de vill.

Fakta: Livmoderstransplantation

  • I Sverige finns det 2 000 kvinnor i fertil ålder, som saknar livmoder eller har en obrukbar livmoder och därför inte kan bli gravida och föda barn.
  • Första transplantationsförsöket med levande donator gjordes i Saudiarabien år 2000. Kort efter ingreppet fick livmodern avlägsnas.
  • Hittills har totalt 14 barn i världen fötts efter livmodertransplantation. Nio av dem har fötts i Sverige inom ramen för forskningen på Sahlgrenska akademin. Övrigt har två barn fötts i USA (december 2017 och februari 2018) och ett barn vardera i Brasilien (december 2017), Serbien (juni 2018) och Indien (oktober 2018).
     

Källa: Sahlgrenska


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu