Då ska du söka vård för förstoppning hos barn

Förstoppning: Symptom och behandling

Publicerad 2023-10-30

FRÅGA BARNLÄKAREN – SÅ GÖR DU

Mejla dina frågor och funderingar om barnsjukdomar och ditt barns hälsa till family@aftonbladet.se.

Du kan vara anonym, men ange en signatur som vi kan använda oss av. Om din fråga besvaras får du ett mejl när Jonas F Ludvigsson har svarat.

Att barn drabbas av förstoppning är inte ovanligt.

Så kan du göra för att behandla och då ska du söka vård.

– Det händer att förstoppning är tecken på en annan sjukdom, säger barnläkaren Jonas F Ludvigsson.

Jonas F Ludvigsson är barnläkare på Universitetssjukhuset i Örebro och professor vid Karolinska institutet. Här ger han svar på frågor om förstoppning hos barn.

Hur vet man att ens barn är förstoppat, vad är symptomen?

– Vanliga symptom är att man har hårt bajs, och att man bajsar sällan. Med sällan menar jag två gånger eller mindre i veckan, men man kan vara förstoppad och bajsa oftare. Ibland får barnet sprickor i stjärten, och kan få litet blod i bajset. Andra barn får ont i magen, och vissa blir till och med svullna om magen. Om förstoppningen är uttalad så kan det leda till illamående och försämrad aptit

Enligt Jonas F Ludvigsson är förstoppning vanligare hos det yngre barnet.

– Jag ser främst barn som är ett till tre år som har förstoppning, men det kan gå upp i åldrarna. En grupp som drabbas oftare än andra är barn som får bröstmjölksersättning i stället för amning.

Jonas F Ludvigsson, barnläkare på Universitetssjukhuset i Örebro och professor vid Karolinska institutet.

Kan man göra något själv som förälder för att behandla förstoppning?

Ja. Självbehandling av förstoppning har tre komponenter:

  • Kosten.

Vissa livsmedel (pasta, ägg, mjölk, mjölk, te) ökar risken för förstoppning - ge mindre av dem. Andra livsmedel motverkar förstoppning (fiberinnehållande: musli, men även frukt och grönt) - ge mer av dem.

  • Hur mycket man dricker.

Genom att barnet dricker tillräckligt (men inte mjölk), blir bajset mjukare och risken för förstoppning minskar. En del föräldrar till barn som får bröstmjölksersättning blandar i ”extra pulver” för att ersättningen ska bli energirik och barnet ska växa bättre. Men det kan leda till att ersättningen blir för tjock och att man blir förstoppad.

  • Fysisk aktivitet.

Det är alltid bra att röra på sig.

När måste man söka vård?

– Jag tycker att man ska söka vård om barnet har mycket ont i magen, eller får sprickor i stjärten. Dessutom bör man söka vård om barnet har förstoppning och visar andra symptom som till exempel viktnedgång, eller svår trötthet. Det händer att förstoppning är tecken på en annan sjukdom.

Förebygg förstoppning – tips och råd

Kan förstoppning bli farligt för ett barn, när i så fall?

– Det är mycket sällsynt med farlig förstoppning, om inte barnet har jätteont i magen. Då kan förstoppning vara tecken till en annan sjukdom som i sig är farlig, men förstoppning som kanske kommit och gått i ett par månaders tid är nästan aldrig farlig.

Så kan du motverka förstoppning.

Hur kan man motverka förstoppning hos sitt barn?

– Genom att jobba med kosten, hur mycket barnet dricker och fysisk aktivitet. Ibland kan barnet också hjälpas av lugn och ro just när det ska bajsa. Det är enklast att bajsa just efter en måltid, ofta efter frukost. Om det går att få in en vana att barnet går på toaletten och har tid att sitta där tio minuter innan hen ska till förskola eller skola (gärna med en fotpall som att man inte dinglar med benen från toalettkanten), så är det ofta ett bra tillfälle att gå på toaletten.

– Vissa äldre barn tycker att skoltoaletterna är ”äckliga” och håller sig hela dagarna för att slippa gå. Då behöver man som förälder ta en diskussion med skolan hur det kan lösas.