WHO: Amning skyddar mot övervikt hos barn

Svenska barnmorskan: ”Väldigt många slutar amma i förtid för att det är brist på stöd”

Uppdaterad 2019-05-03 | Publicerad 2019-05-02

Världshälsoorganisationen, WHO, har undersökt hur amning kan påverka vikten hos barn. Forskarna har studerat 30 000 barn i 16 länder – Sverige är inte ett av länderna. Det visade sig att barn som ammades kunde minska risken att drabbas av övervikt med 25 procent.

I den största studien av sitt slag, där 30 000 barn från 16 länder har ingått, har världshälsoorganisationen, WHO, kommit fram till att amning skyddar nyfödda från ohälsosam viktökning, skriver The Guardian. Sverige är inte ett av länderna som ingår i studien.

I studien fann forskarna att barn ammades kunde minska risken att drabbas av övervikt med 25 procent. Studien visade även att barn som ammats, men mindre än sex månaders tid, hade 12 procent större risk att drabbas av övervikt.

Enligt undersökningen ammas 77 procent av barnen i de europeiska länderna. Men hur många varierar beroende på land. I Irland har 46 procent av kvinnorna aldrig ammat och i Frankrike 34 procent. I Storbritannien är amningstatistiken låg. Där börjar 81 procent livet med mammans mjölk men bara en procent matas uteslutande genom amning i sex månaders tid.

Att amningsstatistiken är lägre i vissa länder har att bland annat att göra med problem i lagstiftningen gällande mammaledighet och brist i amningsstöd. För att nämna några faktorer.

Barn som matas med nappflaska löper 25 procent större risk att drabbas av övervikt.

WHO: Man bör amma i minst sex månader

Enligt forskarna är nyckeln till att ta itu med barnfetmaepidemin i världen att öka antalet som ammar, en siffra som är mycket låg i vissa länder. Nyblivna mammor bör amma sitt spädbarn i minst sex månader, om det är möjligt, menar WHO. Därefter bör de ges näringsrika kompletterande livsmedel med fortsatt amning upp till två år eller längre.

– Ju länge ett barn ammas, desto större blir deras skydd mot fetma. Denna kunskap kan stärka våra insatser i att förebygga fetma. Att kämpa mot barnfetma, inklusive allvarlig fetma, kan ha stora fördelar. Inte bara för barnens hälsa och välbefinnande utan också för de nationella sjukvården. Så vi måste göra allt vi kan för att främja och skydda amning, säger forskaren Bente Mikkelsen, vid WHO, i ett pressmeddelande.

Det är bra att amma i minst sex månader, slår WHO fast.

Därför är det bra med bröstmjölk

Anledningen till varför bröstmjölk skyddar barn mot fetma är för att forskarna tror att det fördröjer innan barnet börjar med fast mat, vilket kan leda till dåliga matvanor. Modersmjölkersättning innehåller dessutom en stor mängd protein vilket kan leda till viktökning tidigt i livet samt så finns bevis på att barn som ges modersmjölksersättning har hög halt insulin i blodet, skriver the Guardian.

Studien presenterades vid den ”Europeiska kongressen om fetma” i Glasgow i slutet av april. Enligt forskaren Joao Breda, från WHO:s europeiska institution för förebyggande och kontroll av icke-överförbara sjukdomar, är flaskmatning inte lika bra som ett bröst.

– Vi behöver se över fler åtgärder för att uppmuntra amning – som exempelvis ordentligt betald mammaledighet, sa hon under kongressen.

Dessutom måste man se över marknadsförningen av modersmjölksersättning menar hon, något som kan leda till att vissa mödrar tror att det är lika bra för barn som bröstmjölk.

Barnmorskan: Många slutar amma i brist på stöd

Elisabeth Hjärtmyr är barnmorska och amningsspecialist. Hon kan förstå att de som matar sitt barn med nappflaska kan känna att studien är skuldbeläggande.

– Det kan kännas skuld- och skambeläggande på individnivå när man läser den här typen av studie – som gjorts på samhällsnivå. Alla sådan rubriker, och studier, gör ont i mammahjärtat att läsa om man vill amma men inte kan.

Bland de som inte ammar, och istället använder flaskan, finns det olika förklaringar på varför – det kan ha att göra med bröstkomplikationer eller att barnet exempelvis inte suger av olika anledningar.

– Man måste tänka på vad som är bäst för den här mamma och det här barnet, säger hon och fortsätter:

– Väldigt många slutar amma i förtid för att det är brist på stöd. Alla mammor ska få det stöd i den riktning de befinner sig i.

Det är viktigt att vi inte tar bort det amningsstöd som erbjuds i Sverige i dag, enligt Elisabeth Hjärtmyr. Dessutom är det viktigt att alla föräldrar får kunskap om amning och bröstmjölk – som att mjölken innehåller exakt vad varje barn behöver, förutom D-vitamin.

– Sen är det upp till föräldrarna hur de vill göra om man utgår från barnets bästa hela tiden.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu