Dietisten: ”Därför är julgodiset nyttigare”

Uppdaterad 2018-12-11 | Publicerad 2010-12-24

Gör ditt eget – nyttiga – julgodis.

Med hemmagjorda sötsaker har du koll på kalorierna – och innehållet.

– Då slipper du alla onödiga tillsatser, säger Viktklubbs dietist Josefine Jonasson.

Visst blir det kanske en och annan extra kalori under jul. Det är inte så konstigt när det hela tiden finns dadlar, Aladdin-askar, godis och en massa mat. Allt inom en armlängds avstånd.

– Du kan unna dig något extra, men ät i lagom mängd, säger Viktklubbs dietist Josefine Jonasson.

Nyttiga alternativ

Det finns nyttigare alternativ bland sötsakerna, exempelvis dadlar, fikon och nötter.

– De innehåller ofta lika mycket energi som vanligt godis, men de är utan tillsatser och innehåller fler näringsämnen.

Till exempel innehåller de antioxidanter, mineraler och nyttiga fetter.

Att göra sitt egna godis är annat hett tips för att få nyttigare alternativ.

– Men man ska inte äta hur mycket som helst för det. Men det är helt klart bättre, även om kalorierna är ungefär desamma.

”Ät frukt”

Julen är heller ingen högtid där grönsakerna står i centrum.

Det finns faktiskt knappt några grönsaker på julbordet. För det går inte att räkna rödbetssalladen till nyttigheterna. Tyvärr. Välj därför att äta frukt som passar julen till.

– Ät äpplen och apelsiner. De både mättar och är nyttiga. De är fyllda med vitaminer och mineraler. Och fibrer, säger Josefine Jonasson.

Utbudet är problemet

Kanske har du också kommit på dig själv att äta upp allt på tallriken, fastän du är proppmätt. Och kanske åt du också upp allt av den där lilla klicken av något du tog bara för att prova, men egentligen inte tyckte om.

– Ät inget om du inte tycker om det. Ofta äter man något bara för att det är jul. Det är onödigt, säger Josefine Jonasson.

Just det stora utbudet av både mat och sötsaker brukar vara mångas fallgrop under jul.

– Välj dina tillfällen att äta något sött, inte hela tiden. Även om det står framme, behöver man inte gå och ta hela tiden. Det är plockandet som är farligt, säger hon.

Följ ämnen i artikeln