Lätt som en plätt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-15

– med 4 smala recept

Här är fyra smala och lätta efterrätter du kan fixa redan i dag!

Pannkakor med smarrig blåbärskesella

Pannkakor med smarrig topping passar stora som små.

5 portioner

Du behöver:

1 dl vetemjöl

2 dl mjölk

1 ägg

salt

1 msk margarin

250 gram kesella 10%

0,75 dl florsocker

4 dl blåbär (färska eller frysta)

Gör så här:

Vispa ihop vetemjöl och hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken, ägg och salt. Vispa lite till. Stek pannkakor av smeten (ta 1/2 dl smet per pannkaka). Lägg pannkakorna på en tallrik. Blanda kesella och florsocker i en bunke. Rör ner blåbären. Lägg en klick av blåbärskesellan på pannkakan och vik ihop. Gör likadant med resten av pannkakorna och blåbärskesellan.

Balsammarinerade jorgubbar med rosépeppar

Peppar av olika sorter är förvånansvärt gott tillsammans med jordgubbar. Prova den här varianten med sötbitter smak av rosépeppar.

4 portioner

Du behöver:

1 liter jordgubbar

3 msk florsocker

2 msk balsamvinäger

1 tsk rosépeppar

Gör så här:

1. Skölj och ansa jordgubbarna. Dela dem i halvor.

2. Rör ihop florsocker och balsamvinäger till en klumpfri dressing och häll den över gubbarna.

3. Smula rosépepparn lätt och blanda i den. Garnera gärna med några hela pepparkorn.

Retrofruktsallad med lime och kokos

En kul dessert som blir ett roligt samtalsämne runt bordet. En halva räcker till två portioner.

4 portioner

Du behöver:

1 stor ananas

200 g små kärnfria vindruvor

1 ask physalis

100 g frysta hallon

1 msk strösocker

1 ekologisk lime

3 msk kokos, gärna hyvlad

Gör så här:

1. Skär ananasen i två halvor på längden. Skär ur köttet med en vass kniv och tärna det i sockerbitsstora bitar. Lägg det i en bunke.

2. Halvera physalisfrukterna och lägg i det och resten av frukten och bären i bunken. Strö över sockret och rör om.

3. Tvätta limen och riv skalet fint och blanda i det.

4. Rosta kokosen hastigt i en torr stekpanna.

5. Skeda upp fruktsalladen i ananashalvorna och toppa med kokosen.

Citronmelon med ingefärsyoghurt

Uppiggande dessert där smakerna av melon, citron och ingefära går hand i hand.

4 portioner

Du behöver:

1 kg melon, till exempel galia-, cantaloupe- eller honungsmelon

2 dl vatten

2 dl strösocker

1 ekologisk citron

2 dl turkisk yoghurt

1 msk riven färsk ingefära

3 msk flytande honung

Gör så här:

1. Skär ut små kulor av melonen med kuljärn eller skär melonköttet i kuber.

2. Koka upp vatten och socker och låt det sjuda till en simmig lag i cirka 4–5 minuter utan lock.

3. Tvätta citronen i varmt vatten och riv skalet fint. Rör i citronskalet i lagen och låt den svalna helt. Häll lagen över melonklyftorna och marinera minst 1 timme i kylen.

4. Blanda yoghurt, ingefära och honung och servera till.

Fler smala desserter hittar du på Viktklubb.se