Sommarsallader

Uppdaterad 2019-04-05 | Publicerad 2008-06-24

Med matvete, bulgur och quinoa

Sommartider är salladstider.

Viktklubb.se:s matkreatör Kristina Erikssons recept är grundade på bulgur, quinoa och matvete vilket mättar bra. En massa grönsaker känns fräscht på sommaren. Servera gärna med ett gott bröd till.

Ugnsbakade grönsaker med quinoa och Crema di Balsamico

4 portioner

300 gram aubergine skuren i skivor

300 gram squash i skivor

2 paprika i bitar

2 rödlökar i klyftor

1 msk olivolja

250 gram cocktailtomater

örtsalt

4 port Quinoa 1/2 dl = 1 port

0.5 st buljongtärning

100 gram fetaost fett 16 %

4 msk Crema di Balsamico

200 gram fint skuret lammkött (finns att köpa i charkdisken)

Lägg aubergine, squash, paprika och rödlök i en smord långpanna. Ringla över olivolja. Ugnsbaka grönsakerna i 225 grader i en timma. Lägg på cocktailtomaterna när det återstår 20 minuter. Strö på örtsalt.

Koka under tiden quinoan enligt anvisningen på paketet. Tillsätt också buljongtärning. Blanda grönsaker och quinoa. Smula över fetaost och ringla över Crema di Balsamico. Servera med fint skuret lammkött.

Kyckling och matvetesallad med smak av sesamolja

4 portioner

2 dl matvete

400 gram kycklingfilé i bitar

2 msk sesamolja

salt och peppar

200 gram morötter i slantar

200 gram sockerärter

200 gram broccoli i buketter

1 st gul lök i klyftor

dressing:

2 msk olivolja

2 tsk rödvinsvinäger

2 tsk dijonsenap

1 msk honung

1 msk vatten

salt och peppar

1 dl cashewnötter

Koka matvetet enligt anvisningen på paketet. Stek kycklingfilén i hälften av oljan. Salta, peppra och lägg åt sidan. Stek morötter, sockerärter, broccoli och gul lök i resten av oljan. Blanda matvete, kycklingkött och grönsaker på ett uppläggningsfat. Blanda ingredienserna till dressingen. Ringla dressingen över salladen. Strö på cashewnötter.

Kyckling och bulgursallad med jordnötssås

4 portioner

4 portioner bulgur

0.5 st buljongtärning

70 gram bacon i bitar

200 gram grillad kyckling i tärningar

200 gram tomat skuren i tärningar

200 gram gurka i små tärningar

100 gram champinjoner i skivor

dressing:

2 dl turkisk yoghurt

3 msk jordnötssmör

2 tsk finriven färsk ingefära

pressad lime

salt och peppar

Koka bulgur enligt förpackningen. Tillsätt också buljongtärning. Stek baconet i en stekpanna. Blanda bacon, något avsvalnad bulgur, kyckling, tomat, gurka och champinjoner i en skål. Blanda yoghurt, jordnötssmör, ingefära, lime, salt och peppar till en dressing. Servera kycklingsalladen med jordnötssåsen.

Skaldjurs och örtsallad

4 portioner

2 dl dinkelris

2 ägg

1 dl finhackad dill

1 dl finhackad bladpersilja

200 gram skalade räkor

200 gram musslor konserv utan lag

200 gram champinjoner i skivor

50 gram riven ost, 17% fett

dressing:

2 dl Minifraiche 5% (Arla)

4 msk sweet chilisås

4 tsk citronskal

salt och peppar

Koka dinkelriset enligt förpackningen. Låt dinkelriset svalna något. Koka äggen i 7 minuter. Skala och dela äggen i halvor. Blanda ner dill, persilja, räkor, musslor, champinjoner och riven ost i dinkelriset. Blanda minifraiche, sweet chilisås, citronskal, salt och peppar till en sås. Servera dressing och kokt ägg till salladen.

Blomkåls och kronärtskockssallad

4 portioner

600 gram blomkål i buketter

200 gram purjolök i bitar

4 port bulgur

200 gram rökt skinka i tärningar

0.5 burk kronärtskockor örtmarinerade

12 st oliver i vatten, svarta

dressing:

2 dl ärter gröna

0.5 st hönsbuljongtärning

3 msk rapsolja

1 msk svensk senap

salt

Koka blomkålsbuketter i lättsaltat vatten i 10 minuter. Lägg i purjolöken efter halva tiden. Slå bort vattnet. Koka bulgur. Blanda blomkål, purjolök, bulgur, skinka, kronärtskockor och oliver på ett fat. Förväll ärtorna i vatten och hönsbuljong. Häll av vattnet. Mixa ärtor, olja, senap och salt med en mixerstav. Servera dressingen till salladen.