Så gör vi träningen på gymmet roligare

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-12-18

Dunk, dunk, dunk.

Timme efter timme.

Hur står de ut på gymmets maskiner?

Vad har de för knep?

Bakom den oansenliga garagedörren leder en lång ramp upp till den gamla källarlokalen.

Men i dag är bilarna borta. Speglar, spotlights, krukväxter trängs med ett 100-tal träningsredskap.

Konditionsmaskinerna visslar och gnisslar ikapp med musiken. Det droppar svett från blöta kroppar. World Class Gym i Sundbyberg skiljer sig inte nämnvärt från andra gym i Sverige.

Allt kretsar kring gymmet

Mats, 36, är en av stamgästerna, han tränar 3 - 4 dagar i veckan på löpbandet och motionscykeln. Träningen är hans stora intresse, allt kretsar kring gymmet.

Dag efter dag, året runt kutar och trampar han på apparaterna. Utan att se en solglimt, utan att ta sig en endaste meter framåt.

Mats hör först inte frågan. Sen lossar han hörsnäckan till den egna freestylen där han spelar peppande technomusik. Sen rycker han på axlarna och ler.

Hur i all världen kan dessa gymhabituéer uthärda? Hur hittar de motivation och förströelse för att orka tillbringa timme efter timme på en maskin?

Hälsa träffade tre personer som alla har olika knep för att få tiden att gå.

Eva Jacobson, 30:

Arbetar med minidator

Eva Jacobson måste träna fyra–fem gånger i veckan, mycket för att förtränga värken från sin whiplash-skada i nacken.

– När jag känner mig uttråkad på cykeln tar jag fram min minidator och kopplar upp mig på internet, jag läser av mina meddelanden, kollar telefonnummer, spelar spel, till exempel Tetris och Solitaire, ja, jag kan göra det mesta.

Mitt under intervjun hörs en telefonsignal. Eva halar fram en mobil ur byxfickan, hon sköter kontoret åt en rörfirma i Arninge.

– Jag gillar normalt inte att använda mobilen på gymmet, det är ett stressmoment. Men det är också tråkigt att trampa ensam i 45 minuter. Ibland är att det kul att prata med någon polare samtidigt. Då går tiden lättare.

Patrik Forshage, 36:

Recenserar musik

Patrik Forshage arbetar som rektor vid Bredbyskolan i Rinkeby. Gymträningen, fyra gånger i veckan, rensar hjärnan.

– Jag tänker klarare när jag tränar, jag förstår saker bättre,

hittar lösningar på problem i skolan.

Patrik extraknäcker som skivrecensent på tidningen Nöjesguiden. Han skriver om blandad modern musik. Först sätter han på freestylen, sen kliver han upp på löpbandet. Väl där lyssnar han, till exempel, på raggabandet T.O.K. från Jamacia, rockbandet Strokes eller hiphopkillarna Jay-Z från USA.

– Jag lyssnar och lyssnar om, anpassar farten på bandet efter musiken. Känner hur formuleringarna sakta växer fram.

Sussie Lindroth, 40:

Läser skvallertidningar

Sussie Lindroth är sambo med Johan Oldemark, alias ”Plexus” i TV4-programmet ”Gladiatorerna”. Hon arbetar i restaurangbranschen och tränar runt fyra gånger i veckan.

– Jag vill trivas och få inspiration när jag tränar. Skvallertidningar som Hänt i Veckan är lättlästa och kul. Inga långa, djupodlande texter, mycket bilder.

– Ska man ändå stå en halvtimme eller en timme på trappmaskinen är det bra att ha nånting att göra.

– Inredningstidningarna ger bra tidsfördriv, speciellt under träningstunga perioder. Sköna Hem, Lantliv, Hus och Hem, jag älskar att läsa om all slags inredning, ja, jag funderar faktiskt på att öppna egen butik, säger Sussie.

9 andra bra sätt att stå ut på maskinerna

Tomas Sjöman

Följ ämnen i artikeln