Läkaren: ”I den här värmen kan alla drabbas”

Uppdaterad 2022-01-20 | Publicerad 2018-07-17

Therese Djärv är biträdande överläkare och docent på Karolinska universitets sjukhuset och varnar för att alla kan drabbas av värmeslag.

Sommaren har bjudit på många varma dagar med sol, bad och glass men värmen är inte bara härlig.
Med ökande temperaturer ökar även risken att drabbas av uttorkning och värmeslag. Störst risk är det för barn, äldre, gravida och multisjuka men när hettan är så här intensiv och varar i så många dagar så bör vi enligt Therese Djärv, biträdande överläkare och docent på Karolinska universitets sjukhuset i Stockholm, alla vara extra försiktiga.
– I den här värmen kan alla drabbas av värmeslag, säger hon.

Termometern pekar återigen på över 30 grader i stora delar av landet och än så länge finns inga tecken på att värmen är på väg bort.
Härligt tycker de flesta men värmen är inte bara underbar – den innebär även risker för hälsan.

Äldre, små barn, gravida och multisjuka är de som klarar hettan sämst men enligt Therese Djärv, biträdande överläkare och docent på Karolinska universitets sjukhuset i Stockholm, så bör alla vara uppmärksamma på att värmen tar hårt på kroppen.
– Vi bör alla vara lite extra försiktiga och se till att vi är i skuggan, dricker och äter ordentligt och svalkar ner oss lite då och då.

Ingen ökning

Therese Djärv jobbar på akuten på Karolinska universitets sjukhuset i Stockholm och där har man än så länge inte sett någon ökning av antalet patienter som söker vård för problem orsakade av värmen.

– Vi har en del patienter, främst multisjuka, som drabbats men ingen ökning mot andra år. Om värmen håller i sig tror jag däremot att vi kommer se en ökning runt om på våra akutmottagningar. Kroppen kan kompensera i ett par dagar men om värmen håller i sig länge om man har svårt att hålla balansen när det gäller vätska och näring så kommer fler behöva hjälp, säger hon.

Vad har du för råd till allmänheten nu i hettan?

– Det är de vanliga klassiska råden. Var i skuggan, se till att dricka och äta, svalka ner kroppen antingen genom att bada eller genom att duscha. Man kan också blöta en handduk eller hatt att lägga på huvudet eller fukta tröjan man har på sig. Att lägga ett fuktigt lakan på sig när man ska sova är ett annat bra tips.

De flesta av oss kan tydligt känna när vi druckit för lite eftersom vi blir törstiga men för barn och äldre kan det vara svårare, precis som för de som är multisjuka.

– Man bör vara extra vaksam om man precis varit sjuk eller om man äter läkemedel ibland kan läkemedel påverka så att man inte känner av när man behöver dricka, säger hon

Ta det lugnare

För dig som fortfarande jobbar så tipsar Therese om att ta det lite lugnare, framförallt om man har ett fysiskt jobb.
– Då är det extra viktigt att man är varsam om sig själv. Att man dricker, äter och tar allt i ett lite lugnare tempo.

Hur vet man om man är på väg att drabbas av värmeslag? Vad är de tidiga symtomen?

– Man känner sig varm, svettas mycket och är trött. Man kan också känna yrsel och hjärtat kör på lite fortare, säger hon.

Vad ska man göra om man känner sig väldigt trött och varm?

– Då är det bra om man tar sig till skuggan och ser till att man svalkar ner sig både inifrån och utifrån. Till exempel att man tar en dusch och dricker något kallt. Om man har svårt att få i sig salt genom mat så är det bra att få i sig vätskeersättning. Det är ett bra komplement, säger hon.

Värmeslag

När det är varmt och luftfuktigheten är hög kan man drabbas av värmeslag. Värmeslag kan vara livshotande, särskilt för små barn och äldre personer.

För att minska risken för värmeslag bör man dricka mer när det är varmt. Du ska också, enligt 1177.se, vara uppmärksam på om du kissar mindre än vanligt, eftersom det är ett tecken på att du behöver få i dig mer vätska.

Symtom på värmeslag

Om du har värmeslag är kroppstemperaturen över 40 grader. Andra symtom är:

  • Huvudvärk.
  • Illamående och kräkningar.
  • Synstörningar.
  • Yrsel, irritation och förvirring.
  • Snabb puls.
  • Rödflammig, torr hud.

Källa: 1177 Vårdguiden

Följ ämnen i artikeln