Du fixar det på 30 dagar!

Uppdaterad 2015-01-13 | Publicerad 2015-01-09

”Nu ska jag bli grym på armhävningar!”


ETT STEG I TAGET

Man kan alltid välja att se på saker positivt eller negativt. Välj det positiva – det gör det hela mycket enklare för dig själv. Se det inte som något dåligt att du inte är på toppen ännu, ta ett steg i taget!

Julmat, champagne och marsipan så det står ut ur öronen. Nej, nu är det nytt år och nya tag!

Kicka i gång din nystart med en utmaning. Välj något du vill ändra på så guidar vi dig dit!

Malin Lundskog. 
 Foto: PRIVAT

Grunden till utmaningen är målet. Ditt eget varför. Det ska komma inifrån dig och inte vara något som din chef eller partner sagt att du borde göra. Ska du genomföra en utmaning ska målet komma från en vilja inifrån dig, säger Malin Lundskog, målbildstränare och hälsokreatör på Hälsa mera.

Alltså är det dags att börja fundera på vad du vill ändra på. Det spelar egentligen ingen roll vad det är – lära dig dansa salsa,­ våga säga nej till svärmor, gå ner fyra kilo eller få ett bättre sexliv – bara du vill det. Sedan ska du ta tag i det under 30 dagar och när den tiden är slut har du förhoppningsvis lagt till en ny vana i ditt liv, en vana du tycker om och vill ha kvar.

Kör bara kör

– Inte nog med att det är bra att utmana sig själv, det är också bra att ha ett tydligt mål som man uppnår. Målinriktade människor mår bättre, säger forskningen. Om du inte har mål så går livet bara förbi. Var tydlig i vad du vill och vad det kan ge dig och när du genomfört din utmaning så kommer du att känna dig enormt mycket starkare mentalt, säger Malin Lundskog.

Under de 30 dagarna måste vi stå emot vår enormt kortsiktiga hjärna. Den vill ha belöning nu och helst i går. Det är därför vi går i gång på socker eller på att sitta i soffan och slöa i stället för att gå och träna. Den vill ha det goda som finns mitt framför näsan och inser inte att den mår mycket bättre, bara lite senare, av att träna eller säga ifrån. Så vi måste öva.

– Vi kan inte bli kidnappade av det kortsiktiga! Då är det stor risk att vi trillar tillbaka, men med en 30-dagarsutmaning där man specificerat precis vad som ska göras varje dag blir det enklare att hålla sig kvar. Då behöver vi inte ens fundera på det utan bara gör och kör! Men plan­ering är a och o och att ge sig själv möjligheten och utrymme att få göra den här utmaningen som man vet att man mår bra av.

”Fira men gör det smart”

Om du tycker att det är tråkigt att gå igenom utmaningen själv så få med en kompis. Ja, kanske inte om du ska förbättra ditt sexliv, men hitta någon som kämpar med dig.

– Ni behöver inte ha samma mål, men ni kan ändå peppa varandra. Och beskriv ditt mål så tydligt det bara går både för dig själv och för kompisen eller partnern. Hur det kommer att kännas, vilken musik du ska lyssna på, hur du ska fira, vilka kläder du ska ha på dig när du gått i mål, så att de förstår, säger Malin Lundskog.

För att det ska vara en utmaning får det inte vara för lätt. Du måste kämpa och slita lite också, annars är det liksom ingen idé. Det kommer att betala sig på alla möjliga sätt – du kommer att uppnå något som du kämpat för, du får förhoppningsvis en ny bra vana och du kommer att vara stolt som en tupp när du genomfört dina 30 dagar.

– Men glöm inte att fira på vägen! Skippa bara bakelsen om ditt mål är att gå ner fyra kilo. Ställ dig och tokdansa i stället så att du får endorfiner i kroppen. Det gillar hjärnan och det vill den ha mer av. Så fira, men fira smart, säger Malin Lundskog.

SÅ HÄR GÖR DU

GE DIG SJÄLV EN KLAPP PÅ AXELN
 Prata snällt med dig själv! Du är så bra som gör det här. Var inte hård mot dig själv om du inte orkade springa hela rundan utan gick lite. Om du inte orkade ha sex utan bara hånglade. Det är bra nog, du gjorde något i alla fall. 

Foto: THINKSTOCK

Lägg upp ett excelark eller en almanacka med 30 dagar i. Välj det sätt som fungerar för dig. Skriv ner ditt slutgiltiga mål på sista dagen.

 Bryt ner det i fyra delmål. Vecka 1 ska jag öva på dansstegen varje dag eller gå fem promenader eller vad det än månde vara.

 Planera in när detta ska ske under veckan. Vilka dagar ska du göra vad, hur mycket och hur länge – om det finns mätbarhet.

 Gå igenom vecka 2, 3 och 4 och gör samma sak. Öka frekvensen om det känns bra.

 Skriv in dina delmål och fira dem. Efter vecka 1, gå ut och ät, efter vecka 2, köp en fin klänning, vecka 3, gå på teater och sedan den stora målgången!

 Målgång! Fira som sjutton att du gjorde det! Förhoppningsvis trivdes du så bra med det att du nu vill ha det som en vana och om det fortfarande känns motigt så kan du göra en utmaning till.

100

procent kan du bara nå om du tänker igenom ditt mål. När det blir skittråkigt så tänk:

Vad var det som fick mig att gå in i den här utmaningen? Hur kommer det att kännas när jag har genomfört den? Känn i kroppen hur bra det blir!

VARIERA MÅLLINJEN

Ha ett högsta och ett lägsta mål för de dagar du stöter på hinder. Du kan bli sjuk eller få jobba över, men låt inte det knäcka dig och lägga av! Om ditt högsta mål är att springa 3 kilometer per dag och du får jobba över så ha ett lägsta mål på 1 kilometer. Det hinner du och då har du i alla fall gjort något och, bäst av allt, inte lagt av.

TÄNK, TÄNK, TÄNK

Reflektera under tiden! Du kanske måste ändra på något i din planering eftersom det inte funkade eller du bara inte stod ut. Om du märker att du verkligen inte klarar att köra juicedetox tre dagar i veckan, kör två till att börja med. Men ändra så att det passar dig, lägg inte av! Siktet är inställt, hur du tar dig dit är inte så viktigt, bara du gör det.

Namn: Brita Hahne.
Ålder: 37. 
Bor: Stockholm. 
Jobbar med: Driver eget företag, där hon lär privatpersoner och företag att få ordning och reda på sina prylar. 
Familj: Singel. 
Utmaning: Gå upp klockan 5 på morgonen för att bli mera strukturerad och få mer energi. Titta på the 5 AM Academy på Facebook om du är intresserad.

”Min dag börjar fem”

Efter att Brita Hahne sett en film från USA där en kille gick upp klockan 5 varje morgon i 66 dagar blev hon grymt peppad att göra samma sak. Men det kändes som en evighet för Brita.

– I början var det riktigt jobbigt men nu ger det mig otroligt mycket mera fokus och energi, säger hon efter att ha gjort sin utmaning och fått en ny vana.

I dag går Brita upp klockan 5 varje vardagsmorgon. På helgerna tillåter hon sig själv att få sovmorgon, men hon sover sällan länge eftersom kroppen är van vid att gå upp tidigt.

– Det är verkligen så att morgonstund har guld i mund. Jag går först ut och går i 20 minuter och det är fantastiskt! Nu i våras gick solen upp ungefär då och det var verkligen en upplevelse som jag annars hade missat, säger Brita Hahne.

Är steget före kollegorna

När hon kommer hem äter hon frukost och sedan börjar hon jobba. Eftersom Brita är egen företagare kan hon lägga upp sin dag som hon vill, men det handlar mycket om planering och strukturering där på morgonkvisten.

– Så när klockan är 9 och alla andra kommer till jobbet, då är jag redo att göra mina samtal och ha möten, säger hon.

Fördelen med de tidiga morgnarna är att hon blir klarare i huvudet och kan jobba mycket mer fokuserat. Inget har hunnit distrahera henne ännu och hjärnan är fräsch. Ingen har pockat på hennes uppmärksamhet och redan under sin promenad har hon en del planering klar i huvudet. Men så var det förstås inte direkt från början.

– Nej, det tog någon vecka innan kroppen ställde om sig och jag snoozade lite i början. Jag fick planera in en snooze så att jag ändå gick upp vid fem.

Första veckan tog jag en kort powernap på eftermiddagen, för då var jag trött! Men det gör jag inte heller längre.

Resultaten peppade

Men inte alla tycker att det är en bra idé eller förstår ens varför Brita gjort det här. De blir faktiskt rent provocerade.

– Det är konstigt. Det borde väl ingen bry sig om, när jag går upp på morgonen? Men folk ifrågasätter och tycker att jag är konstig. Det kanske man får vara beredd på om man bestämmer sig för att göra något som är lite annorlunda. Det kändes skönt och bra att klara utmaningen och speciellt när jag såg resultat, det var roligt, säger Brita Hahne.

BRITAS TIPS SOM TAR DIG I MÅL

1) Ta det steg för steg. Om du i vanliga fall går upp klockan10 så kanske klockan 5 är lite väl häftigt. Men börja med att stiga upp klockan 7 och sedan vid 6 och så vidare.

2) Ta en förändring i taget. Du kan inte börja springa, sluta röka och gå ner i vikt på en och samma gång. Ska du få en ny vana så måste du fokusera på den.

3) Lyssna på din kropp. Är du för hård så kanske du inte orkar hela vägen.

4) Ge inte upp för tidigt. Kämpa! Det blir enklare och bättre med tiden.

5) Det är ditt val och det är valfritt. Om det känns fruktansvärt att genomföra den utmaning du valt så kanske du ska byta eller ändra på den så den passar dig bättre.

JESSIKA DEVERT

Följ ämnen i artikeln