Sjuka pojkars sperma kan frysas in

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-11-28

Kan bli pappor i framtiden trots sterilitet

Tonårspojkar som efter behandling mot cancer riskerar att som vuxna aldrig kunna få barn har fått nytt hopp. Även omogen sperma kan frysas ner till ett lämpligt tillfälle i framtiden.

Studien har gjorts vid två sjukhus i London och omfattade 283 tonårspojkar och unga män – de fick vara högst 20 år gamla – som stod i begrepp att behandlas för någon form av cancer.

En av riskerna med behandlingen är att de senare i livet inte kan producera livsdugliga spermier och därför kan förbli barnlösa. Frågan har varit hur tidigt i livet som man kan ta sperma från patienterna och bevara för framtiden.

Från tolv år

Forskarna, under ledning av Gulam Bahadur vid universitetssjukhuset i London, fann att 85 procent av pojkarna redan från tolv års ålder och uppåt kunde producera sperma som vad gällde antalet spermier och kvalitet gjorde det möjligt att frysa in och spara den. Den cancer de skulle behandlas för var av olika slag men det påverkade inte förmågan.

Bahadur kallar resultatet både viktigt och uppmuntrande för såväl patienter som föräldrar och sjukvården.

– De här ungdomarna måste genomgå cellgiftsbehandling och strålning som antagligen kommer att förstöra deras möjligheter att bli fäder. Nu kan vi ge dem positiva nyheter som kan vara ett gott psykologiskt stöd längre fram i livet, säger Bahadur till tidskriften Human Reproductions novembernummer.

Själv anser han att varje pojke från tolv års ålder och uppåt som behandlas för cancer bör erbjudas möjlighet att lagra sperma, kanske till och med från tio års ålder förutsatt att de förstår varför - de får inte utsättas för påtryckning.

Känslig ålder

– Det här är en mycket känslig patientgrupp genom de stora biologiska förändringar som äger rum i puberteten. De får möta vuxna som talar med dem om väldigt privata och personliga saker. Det är unga människor som ännu knappt kommit i kontakt med sin sexualitet, ännu mindre tanken på att i framtiden skaffa barn. De tvingas mogna fort, framhåller Bahadur.

Men det bör inte hindra läkarna från att erbjuda möjligheten att frysa in sperma. Tidigare studier visar att unga män som förblev barnlösa efter tidig cancerbehandling var mycket betryckta över sin ofruktsamhet. En majoritet av dem ansåg också att deras erfarenheter av sjukdomen kunde göra dem till bättre föräldrar.

Thomas Lindroth/TT

Följ ämnen i artikeln