Bli din egen bästa kompis

Uppdaterad 2014-10-03 | Publicerad 2014-10-02

Är du mästare på att kritisera dig själv, speciellt när något har gått åt skogen?

Kanske är det då dags att få bättre självmedkänsla med expertens bästa råd. 

Vad gör du när en vän gör bort sig på ett eller annat sätt och mår dåligt över missen? Säger att hen är oduglig och att allting nu är förstört? Föga troligt.

Mer sannolikt är det att du tröstar, säger att det inte var så farligt och att saker och ting kommer att lösa sig. Du visar det som vi kallar för medkänsla.

Men är du lika schysst mot dig själv när du har gjort ett ångestladdat misstag?

Agneta Lagercrantz

Vår kvalificerade gissning: Antagligen inte, eftersom det knappast är ovanligt att ha extremt höga förväntningar på sig själv och därför vara rent ut sagt taskig när saker och ting inte går enligt plan. Självmedkänsla är helt enkelt inte ett lika känt begrepp, även om det borde vara det.

– Jag brukar förklara självmedkänsla med att det handlar om att stötta och vara snäll mot dig själv även i motgångar, och inte dra ner dig själv genom att vara taskig eller självkritisk, förklarar Agneta Lagercrantz, författare till boken ”Självmedkänsla”.

– Och det har visat sig att de med hög självmedkänsla ofta inte blir så besvärade av att göra ett misstag. I stället ser de det som ett tillfälle att lära sig något.

Vill du också känna igen dig i den beskrivningen? Du behöver inte stå framför en spegel och boosta din självkänsla med affirmationer, utan det finns många andra knep. Här är Agneta Lagercrantz bästa. 

Expertens bästa råd

Lägg märke till självkritiken

När tankarna går på högvarv är det lätt att ta emot taskighet efter taskighet utan att lyssna på vad du egentligen säger – och hur befängt det är. Ett smart knep är att skriva ner dina tankar på ett papper så att du kan se dem, svart på vitt.

– Då kan du distansera dig från tankarna lite grann och se vad de gör mot dig och hur du reagerar i lägen när allting inte är perfekt. Att lära dig urskilja din självkritik är en viktig början, säger Agneta Lagercrantz.

Inse att du är mänsklig

Har du någonsin hört talas om en människa som gör absolut allting rätt, hela tiden? (Och nu snackar vi inte om bloggare som förmedlar ”perfektion” genom redigerade bilder.) Nej, vi trodde inte det. Det betyder att du bara är mänsklig när någonting går snett, och det är inget att skämmas för.

– Att visa sin sårbarhet skapar ofta gemenskap eftersom det är något vi alla delar innerst inne. Därför blir det avväpnande, säger Agneta Lagercrantz.

Du vinner alltså ingenting på att gå undan så fort du har gjort en miss för att verbalt misshandla dig själv. Testa i stället att skämta om missen eller be om ursäkt, om nödvändigt, och sedan hitta en lösning.

Välj dina ord rätt

Du vet hur det är: När du börjar tänka att du är dålig så är det som att en sur och vidrig känsla drar ner dig till marken där du sedan kravlar i timmar (om inte dagar!). Lär hjärnan att reagera annorlunda genom att mata den med vänliga ord, även när saker inte går som du har tänkt.

– Ett exempel skulle kunna vara: ”Okej, det här kanske inte blev så bra, men jag är okej ändå. Det löser sig!”. Var din egen allierade, försvarare och kompis, säger Agneta Lagercrantz.

Bli en fena på beröring

– Självkritik gör dig lika stressad som när någon annan kritiserar dig, men kroppskontakt lugnar dig mer än du kan ana eftersom det drar i gång ett lugn och ro-hormon, säger Agneta Lagercrantz.

När du känner att du försvinner in i ett virrvarr av självkritik, testa att till exempel lägga handen på ditt bröst. Den lilla handlingen är ett effektivt sätt att bryta stressen i kroppen.

Kritisera inte självkritiken

Försöker du bättra dig genom att inte vara så självkritisk är det lätt att tänka att du är misslyckad om sådana tankar ändå sipprar in i huvudet.

– Upptäcker du din inre kritiker, tänk inte ”åh, nu är jag där igen, vad dålig jag är!”, då blir det bara en ond cirkel, säger Agneta Lagercrantz.

Acceptera i stället att tankarna dyker upp ibland och försök se vad du kan lära dig av det.

Jonna Karvonen

Följ ämnen i artikeln