Bjud på chili, kyckling och falafel i veckan

Citrusmarinerad kyckling med kall örtsås och bulgur

Uppdaterad 2019-01-18 | Publicerad 2011-10-10

Citrusmarinerad kyckling med kall örtsås och bulgur

4 portioner

Ca 30 minuter

Ingredienser

600 gram kycklingfilé

1 citron, saft och skal

1 tsk vitvinsvinäger

1 tsk salt

2 msk olivolja

0,5 tsk svartpeppar

Örtsås

2 dl Creme fraiche

½ kruka färsk dill

1 krm salt

1 krm svartpeppar

Tillbehör

3 dl bulgur

5 soltorkade tomater

1 morot

½ zucchini

Gör så här:

1. Sätt på ugnen på 200 grader och lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form.

2. Blanda till marinaden i en lite större skål, skölj citronen ordentligt och riv citronskal och pressa ur saften, tillsätt 2 msk olivolja, 1 tsk vitvinsvinäger, salta och peppra ordentligt, häll marinaden över kycklingen och sätt in i ugnen ca 30 min. Spar lite av marinaden till såsen och salladen.

3. Koka bulgur enligt anvisning på paketet.

4. Skiva ner 5 st soltorkade tomater och blanda med bulgurn när den är klar.

5. Örtsås: Hacka ½ kruka dill och blanda med 2 dl crème fraiche salta och peppra och tillsätt 1 tsk av marinaden.

6. Riv ½ zucchini och 1 skalad morot på ett rivjärn och lägg i skålen med resterande av marinaden.

7. Servera din goda kyckling med bulgur, zucchinisallad och färsk örtsås.

Tips: Lägg in kycklingen i marinaden kvällen innan så blir den ännu godare, men glöm inte att spara lite av marinaden.

Vintips

Briccotondo Barbera Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Italien, 2009, 750 ml, 75:-

Artikelnr: 2773

Falafel och krispigt grönt i pitawrap

Ingredienser

Falafel

400 gram kokta kikärtor

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

1 ägg

1 msk garam masala

0,5 msk olivolja

0,5 dl dinkelfullkornsmjöl

Linsröra

3 dl röda linser

7 dl vatten

1 citron, saften

0,75 tsk malen ingefär

1 tsk salt

0,75 tsk svartpeppar

Dipp

2,5 dl turkisk yoghurt

1 vitlöksklyfta

1 nypa salt

1 nypa svartpeppar

Tillbehör

2 morötter

½ gurka

3 selleristjälkar

1 rödlök

8 romansalladsblad

8 pitabröd

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala löken och vitlöken. Sila av kikärtorna. Lägg alla ingredienserna till falaflarna i en mixar och mixa tills du får en slät konsistens. Rulla bollar av smeten med vattensköljda händer. Lägg dem på en plåt och ringla över lite olivolja. Sätt in i ugnen cirka 20 min.

2. Linshummus: Koka upp 3 dl röda linser tillsammans med 7 dl vatten. Låt det småputtra under omrörning cirka 10 min tills du får en helt slät konsistens. Ta kastrullen åt sidan och pressa i saften från 1 citron. Krydda med ¾ tsk ingefära, 1 tsk salt och peppar efter smak. Rör om ordentligt och smaka av.

3. Skala 2 morötter. Skär morötter, selleri och ½ gurka i långa stavar. Skala och skär 1 rödlök i ringar.

4. Dipp: Blanda 2,5 dl yoghurt med 1 pressad vitlöksklyfta, salta och peppra efter smak.

5. Värm pitabröden 2 minuter i ugnen. Fyll pitabröden med en klick hummus, 1 salladsblad, grönsaksstavar, rödlöksringar, falafel och toppa med lite vitlöksdipp. Vik ihop och njut.

Chiligryta med grekiskt lantbröd

Chiligryta.

4 portioner

Cirka 30 minuter

Ingredienser

500 gram nötfärs

1 gul lök

1 röd paprika

3 vitlöksklyftor

500 gram krossade tomater

2 msk buljong, gärna ett ekologiskt pulver

1 cm chilifrukt, finhackad

1 msk tomatpuré

1 burk kokta kidneybönor

1 tsk torkad basilika

2 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

1 dl vatten

Tillbehör

1 grekiskt lantbröd

1 dl Crème fraiche

Gör så här:

1. Skala och finhacka 1 gul lök och 3 vitlöksklyftor, ta ur kärnhuset och tärna 1 paprika och finhacka 1 cm chili och fräs i 1 msk olja tillsammans med 500 gram nötfärs i en panna eller stor kastrull.

2. När köttfärsen är genomstekt så tillsätter du 1 paket krossade tomater, 1 dl vatten, 1 msk tomatpuré, 2 msk buljong eller 2 st tärningar och 1 tsk torkad basilika.

3. Spola av 1 burk kidneybönor och tillsätt till köttfärsen, salta och peppra och låt alltsammans puttra ca 5 minuter. Smaka av och krydda eventuellt mer.

4. Servera chiligrytan med en klick crème fraiche och grekiskt lantbröd.

Vintips

Famille Fromont Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Frankrike, 2009, 750 ml, 80:-

Artikelnr: 2182

Hungrig?

Här finns fler goda – och smala – recept!

Gå med i Viktklubb och få tillgång till hela vår receptbas, hjälp att räkna ut hur många kalorier du äter och pepp från våra experter på mat, motion och motivation.