Är du en sockerslav?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-03-19

Är du en godisråtta?

Då kan du vara sockerberoende.

Nästan var femte svensk är överkänslig mot socker - utan att veta om det.

Hälsa hjälper dig ur fällan.

SLAV UNDER LASTEN. Om du ständigt tänker på mat och vikt och smyger med ditt godisätande kan det betyda att du är sockerkänslig.  

Jagar du bort tröttheten med godis? Trånar du ofta efter läsk, vitt bröd, pasta eller fruktyogurt? Se upp - det kan vara början på en svårbotlig sjukdom. Raffinerat socker är nämligen lika beroendeframkallande som kokain och heroin, hävdar vissa forskare.

- Sockerkänslighet har inget med kön eller ålder att göra, utan är genetiskt betingat. Upp till 75 procent av alla människor har en ärftlig fallenhet att vara känsliga mot socker. Av dem utvecklar 25 procent beroende, säger Bitten Jonsson, beroendeterapeut som driver ett center för mat- och sockermissbrukare i Hälsingland.

Viktigt äta regelbundet

Sockerberoende uppstår när blodsockret svänger för mycket. Snabba kolhydrater ökar mängden betaendorfiner, kroppens eget lyckopiller.

Endorfinerna gör att du känner dig pigg, en effekt som sitter i några timmar. Sedan minskar betaendorfinerna drastiskt, för att så småningom förstöras - och du behöver åter fylla på sockerlagret. På sikt leder pendlingarna till att kroppens eget sockerraffinaderi sätts ur spel. I stället för att själv omvandla naturligt socker till energi kräver kroppen "färdigproducerade" sötsaker. När utvecklingen har nått så här långt är personen fast i ett beroende som är svårt att bryta.

Nyckeln är att minska intaget av snabba kolhydrater.

- Det viktigaste är att äta regelbundet. Speciellt noga ska man vara med frukosten. Om du börjar dagen med fruktyoghurt, flingor och ett glas juice motsvarar det 20 sockerbitar - fem fler än du bör äta på hela dagen, säger Bitten Jonsson.

Hon anser att nutidens lightprodukter och färdigrätter kan ligga bakom de många sjukdomsfallen.

- Man har tagit bort fettet, men har i stället tillsatt stora mängder socker. Det är kolhydraterna som är farliga, inte fettet.

Psykiska och fysiska men

Att vara beroende av socker är ett allvarligt tillstånd. Den drabbade kan få en rad psykiska och fysiska men, allt från huvudvärk till muskelsmärtor.

Dessutom är det en inkörsport till andra former av drogmissbruk. Sju av tio patienter vid Bitten Jonssons klinik lider av alkoholism.

Själv har hon också samma erfarenheter.

- Jag var sockerkänslig redan som barn och utvecklade ett beroende i tonåren. Så småningom började jag att dricka och blev alkoholist. Först när jag var 33 började jag gå en behandling i USA och fick upp intresset för problemet, säger hon.

11 tecken på att du är sockerkänslig

Fler länkar:

Sara Milstead

Följ ämnen i artikeln