Sant och falskt om sömn

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-03

1. Att snarka är ofarligt och ett vanligt problem

Snarkning är ofarligt för de flesta, men inte för de som lider av Sömnapné. Sömnapné innebär att du har andningsuppehåll i sömnen, vilket hindrar luft från att komma ut och in genom luftvägarna. Det gör att du vaknar flera gånger om natten för att försöka få luft. Som ett resultat av det blir du trött och hängig dagen efter.

Övervikt kan bidra till Sömnapné. Det finns behandling att få och det förrsta steget är att kotakta en läkare.

2. Att höja volymen på radion, veva ner fönstret eller sätta på bilens air condition är effektiva sätt för att hålla sig vaken när man kör bil

Stämmer inte. Detta är ineffektiva och farliga sätt för den som kör bil trött och sömnig. Om du känner dig trött när du kör så är det mest effektivt att köra av vägen och stanna bilen på en säker rastplats. Här kan du ta en tupplur på 15 till 45 minuter, beroende på hur trött du är. Koffein kan pigga upp dig, men denna känsla håller endast i sig en liten stund. Ett säkert tips för alla som ska ut på bilvägarna är att se till att sova gott natten innan du ger dig ut i trafiken.

3. Lider du av Insomni har du svårt att somna

Stämmer delvis. Det finns fler symtom på Insomni än att du har svårt att somna. Det andra är att du vaknar upp flera gånger under natten och har svårt att somna om, det vill säga det tar lång tid att åter komma till ro. Det tredje innebär att du vaknar upp för tidigt och känner dig sömnig men kan inte somna om. Insomni kan vara ett tecken på en sömnsjukdom eller något annat medicinskt eller psykologiskt problem. Insomni kan oftast behandlas. Enligt en undersökning gjord av National Sleep Foundation, 2002 hade 58 procent av den amerikanska vuxna befolkningen under året drabbats av något av ovanstående symtom. Om du känner igen dig i detta och problemen inträffar flera gånger på en vecka, kan det vara läge att kontakta en läkare för att diskutera eventuella åtgärder.

4. Om du är trött på dagen sover du inte tillräckligt på natten

Du kan känna dig trött på dagen även om du sovit mycket och gott under natten. Är detta ett återkommande problem och du lider av tröttheten dagtid, kan det vara ett tecken på en sömnsjukdom som till exempel Sömnapné. Det är en sjukdom som oftst går att behandla men innan det görs bör du ta ta kontakt med en läkare.

5. Om du vaknar mitt i natten och har svårt att somna om, är det bäst att ligga kvar i sängen och räkna får till du somnar igen

Att vakna mitt i natten utan att kunna somna om är symtom på Insomni. Men att då ligga och räkna får i tro om att somna om är mer distraherande än avkopplande, enligt vissa sömnforskare. Om du inte lyckas somna om inom 15-20 minuter rekommenderar sömnexperterna att du ska gå upp ur sängen och sätta dig i ett annat rum där du kan läsa eller lyssna på lugn musik. Du ska med andra ord inte utföra någon pulshöjande aktivitet. Skippa att kolla på klockan, gå i stället tillbaka till sängen när du känner dig trött och sömnig.

6. Ju äldre du blir desto mindre sover du

Sömnexperter rekommenderar sju til nio timmars sömn per natt för en vuxen person. I och med att vi blir äldre så ändras vårt sömnmönster, men mängden sömntimmar per natt kvarstår. Äldre människor tenderar dock att vakna oftare under natten och får därmed färre sömntimmar, men deras sömnbehov är inte mindre än yngre personers. Eftersom äldre sover mindre under natten, tenderar de att sova mer på dagen. Det är inte ovanligt att en kort tupplur ingår i äldres dagliga rutin.

7. När du sover vilar hjärnan också

Kroppen vilar när du sover, men hjärnan förblir aktiv. Den laddar om inför en ny dag, samtidigt som den kontrollerar många av kroppens funktioner, till exempel andningen. Så att hjärnan vilar är din kropp gör det, är en tydlig myt. När vi sover rör vi oss mellan två olika nivåer av sömn vilka är REM-sömn och inte-REM-sömn. REM står för rapid eye movement och vi rör oss mellan dessa två nivåer i perioder av 90-minuters cykler. Inom inte-REM-sömnen finns ytterligare fyra nivåer, från nivå ett som innebär att personen precis somnat och därmed är lättväckt till djup sömn som inträffar i nivå tre och fyra, då du är mindre lätt att väcka. Det är även då vi har den bästa sömnen. Till och med då vi befinner oss i den djupaste inte-REM-sömnen, kan våra hjärnor ta in information. Under REM sömnen däremot, drömmer vi, våra muskler slappnar av och ögonen rör sig fram och tillbaka under ögonlocken.

Källa: National Sleep Foundation

Följ ämnen i artikeln