”Det var en revolution”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-12

Så räddades svenskarnas tänder

I mitten av 60-talet skedde en revolution inom tandvården. Fluortandkrämen kom.

Sedan dess har svenskarnas tänder blivit allt bättre och vi har idag betydligt färre hål, såväl barn som vuxna.

Dessutom får vi behålla våra tänder allt längre.

Svenskarnas behov av tandvård blir allt mindre.

Anledningen? En revolution i kariesbekämpningen.

Såhär berättar Dowen Birkhed, som är professor i karieslära vid Tandläkarhögskolan i Göteborg:

– Det viktigaste för att undvika karies, vilket är det som orsakar hål i tänderna, är dels att inte småäta, dels att använda fluor. Fluortandkrämen har inneburit en revolution för våra tänder. Idag har barn och vuxna betydligt färre hål i tänderna och de äldre får behålla sina tänder även i hög ålder. Förr behövde 50 procent av 70–åringarna löständer, nuförtiden är det endast 5 procent. Bland de som är 40 år idag kommer antagligen de flesta att få behålla alla sina tänder högt upp i åldern.

”En beteendesjukdom”

Karies (tandröta), det vill säga hål i tänderna, är en sjukdom som framkallas av att tänderna utsätts för småätande, inte hålls rena och brist på fluor.

– Karies är en beteendesjukdom. Människor drabbas av karies om de inte borstar sina tänder morgon & kväll med fluortandkräm , och om de småäter säger Dowen Birkhed.

Används hela livet

Den allra viktigaste källan till fluor är tandkrämen, som ska användas två gånger om dagen och hela livet. Men det finns också fluorskölj, fluorsugtabletter, fluortandstickor, fluortandtråd och fluortuggummi.

Tandläkarna och tandhygienisteran kan dessutom lacka tänderna med ett fluorlack.

– Att inte borsta tänderna till exempel på kvällen innan man går och lägger sig slår hårt på tänderna. Det ger ett jättebra basskydd mot karies och ser till att tänderna hålls starka länge, säger Dowen Birkhed.

 

Följ ämnen i artikeln