Långvarig smärta dyrt för samhället

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-26

En av fem svenskar har så ont att de inte kan gå till jobbet. Trots att effektiv behandling finns får många vänta på diagnos i över ett år enligt en rapport som presenteras i Europaparlamentet. Medlemsländerna uppmanas nu ta fram en tydlig plan för hur smärtpatienter ska tas om hand.

Det är inte bara de drabbade som lider av dålig behandling. Sjukvårdens kostnader ökar helt i onödan enligt rapporten. Enbart i Sverige ligger hälso.-och sjukvårdskostnaderna för långvarig smärta på drygt 87 miljarder kronor.

Till stor del handlar det om personer som lider av sjukdomar som artrit, cancer och diabetes eller smärta som uppstått av skador och operationer. I och med att patienterna inte finns inom samma behandlingsområde skiljer sig omhändertagandet som kan bli både komplicerat och fördröjt. I rapporten framgår att 41 procent av alla svenska smärtpatienter får vänta i över ett år på diagnos. Och att mer än hälften anser att deras smärta inte hanteras på rätt sätt.

Får inte rätt vård

– Många patienter med långvarig smärta får idag inte optimal behandling. Ofta kan detta bero på att man inte utrett vilken eller vilka typer av smärta som patienten lider av. Kontinuerlig uppföljning är viktig för att kunna säkerställa effekt av initierad behandling eller hitta andra mer lämpliga behandlingsalternativ, säger överläkare Jan-Rickard Norrefalk till tidskriften Medicinsk Access.

Han är en av få specialister i rehabiliteringsmedicin och medlem av Pain Proposals svenska expertgrupp. I Sverige finns totalt 179 smärtspecialister – varav 131 är verksamma inom hälso- och sjukvården. De regionala skillnaderna är stora varför bara en del får träffa en specialist.

Vill ha mer utbildning

En person med långvarig smärta träffar sjukvårdspersonal cirka tre gånger per år i Sverige. Genomsnittet i Europa är nästan sju gånger.

Frågar man de svenska primärvårdsläkarna själva vill hela 91 av 100 tillfrågade ha mer utbildning om hur man handlägger de här patienterna samt information om riktlinjer, remissgång och behandling. I samma grupp uppgav 38 procent att de vet vad de ska göra om en patient klagar över sin smärta trots behandling.

I rapporten uppmanas därför medlemsländerna att ta fram en tydlig handläggningsplan för personer med långvarig smärta och ge alla människor med långvarig smärta tillgång till en minimivårdstandard.

Följ ämnen i artikeln