Ett gott skratt – med högt aH

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-22

Hur hjärtligt skrattar du egentligen? Eller låtsas du bara?

Det tror sig snart en japansk professor kunna avslöja, med hjälp av sin skrattmätare.

Yoji Kimura, sociologiprofessor vid Kansai-universitetet i Osaka, har en vision om att världen är på väg från ”ett århundrade av krig till ett århundrade av humor och tolerans”.

Och vad passar väl då bättre än att forska på skratt?

– Skrattet fungerar som när man startar om en dator. Att skratta gott är väldigt viktigt för mänsklig utveckling, säger Kimura, som delat in skrattet i fyra faser: att släppa loss, avvika från det normala, skratta fritt och till sist låta skrattet flöda över.

– Att förstå den här mekanismen är ett sätt för att lösa en av människokroppens hemligheter.

Kimura har utvecklat en apparat som med hjälp av sensorer på magen mäter muskelrörelser som tillåter professorn att sätta siffror på skrattet i antal ”aH”.

Glömmer hur man gör

– Vi har upptäckt att barn skrattar friare och släpper ut tio aH per sekund, vilket är ungefär dubbelt så mycket som en vuxen. Vuxna tenderar att vara mer beräknande kring när det passar att skratta, och med sådana band på sig kommer de till sist att glömma bort hur man gör, säger professorn.

Kimura räknar även med att hans magmätare ska kunna avslöja om någon bara låtsas skratta, eller om det rör sig om ett hånskratt, eller cynism. Framöver hoppas han kunna göra mätaren lika liten som en mobiltelefon och marknadsföra den över hela världen som en hälso- och nöjespryl.

Enligt SI-systemet är för övrigt aH (attohenry) detsamma som en triljondels henry – den enhet som mäter induktans, förhållandet mellan ett magnetiskt flöde och strömstyrka. Historien förtäljer dock inte om det verkligen är med den typen av aH som professor Kimura säger sig mäta sina skratt.