Psykologen: Så lätt blir du beroende av receptfri medicin

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-11-29

För ett år sedan upphörde medicinmonopolet och vi köper receptfria läkemedel som aldrig förr.

– Många tror att receptfri medicin är ofarlig, men det är lätt att bli beroende och flera av dem kan vara farliga, säger Owe Sandberg, leg. psykolog och expert på psykologiskt beroende.

Många svenskar ställer sin egen diagnos och medicinerar själva som om läkemedel vore snacks. Och när vi väl börjat knapra piller blir det snabbt svårt att sluta.

Receptfria mediciner innehåller inga ämnen som är kemiskt beroendeframkallande, ändå kan abstinensen efter det invanda beteendet bli lika stark som av narkotika.

– För den beroende är det som en magisk ritual. Ofta är abstinensen så starkt förknippad med omedelbar belöning att smärtan i kroppen går över bara genom att släppa en brustablett i ett glas vatten, säger Owe Sandberg.

Vissa är livshotande

– Kroppen påverkas av medicinen så att du inte längre upplever samma effekt. Då tror du att du behöver mer, tar en större dos eller byter till något du tror är bättre, säger Lennart Forslund, läkare och chef för medicinsk information på Läkemedelsverket. Han berättar att användandet lätt blir en ond cirkel. Vissa mediciner är direkt livshotande om de används länge.

– Värktabletter med acetylsalicylsyra kan orsaka blödningar i magen som du kan dö av.

Godis-status

Risken när du använder nässprej är att symtomen blir ännu värre och behovet av nässprej blir ännu större. Då är du fast.

– Receptfria mediciner är ofta inkörsporten till tyngre beroenden av starka mediciner, säger Owe Sandberg.

Trots risken för skadlig överanvändning och långvarigt beroende marknadsförs medicinen precis intill tugggummihyllan i många mataffärer.

– När det står på hyllan intill lördagsgodiset kan det lätt få samma status, säger Lennart Forslund.

Här intill hittar du listan med vanliga receptfria mediciner och dess biverkningar.