Ny medicin sänker ditt kolesterolvärde

Revolutionerande behandlingsmetod

Enligt en ny studie minskar Repatha risken att drabbas av hjärt­infarkt med 27 procent och risken för stroke med 21 procent.
Foto: COLOURBOX
Enligt en ny studie minskar Repatha risken att drabbas av hjärt­infarkt med 27 procent och risken för stroke med 21 procent.
HÄLSA

Ett nytt läkemedel sänker inte bara kolesterolet kraftigt.

Det bromsar också risker för nya hjärtkärlsjukdomar.

Dessutom har det få biverkningar, visar en ny studie.

–  Det öppnar för ett helt nytt sätt att behandla patienter, ­säger läkaren Åke Ohlsson som ansvarat för studien i Sverige.

Forskarna presenterade sin ­jättestudie i fredags på en hjärtkongress i Washington DC.

Resultaten visar att läkemedlet Repatha inte bara funkar effektivt som kolesterolsänkare. Det minskar även, kraftigt, risken att drabbas av nya hjärtkärlhändelser.

Risken att drabbas av hjärt­infarkt minskar till exempel med 27 procent och risken för stroke med 21 procent, enligt studien.

Över 27  000 patienter omfattas av studien, varav 474 är svenskar.

I Sverige har kardiologen Åke Ohlsson varit huvudansvarig.

–  Resultaten är mycket glädjande eftersom vi nu tydligt kan se kopplingen mellan en kraftig sänkning av LDL-kolesterol och en minskad risk för hjärtkärlhändelser. För oss är det ett jättestort steg. Det öppnar för ett helt nytt sätt att behandla patienter, säger han.

Väldigt få biverkningar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i världen. Högt kolesterol är en av de viktigaste riskfaktorerna för att drabbas.

I dag behandlas patienter, som har allt för höga halter av ”det ­onda” kolesterolet LDL, med statiner. Men det är en standard­behandling som ofta har bieffekter. Därför ges det ofta i för låga doser för att det ska ha effekt,­ ­enligt Åke Ohlsson. Omkring 840 000 patienter i Sverige får
i dag recept på statiner. Men enligt läkemedelsföretaget Amgen avstår många från behandling, för att de är oroliga för biverkningar.

–  Den nya behandlingsmetoden har väldigt få biverkningar och har väldigt bra effekt, säger Åke Ohlsson.

Enkelt att ta dosen själv

Repatha ges som en injektion varannan vecka. Patienten själv tar sprutan – på samma sätt som personer med diabetes gör med insulin.

–  Du behöver alltså inte ha någon närkontakt med sjukvården alls.

Hittills har Repatha bara skrivits ut till ett fåtal personer med skyhöga kolesterolvärden. Det vill Åke Ohlsson se en ändring på nu, efter resultatet i studien.

–  Jag hoppas man kan använda det här på en mer bred population. Statiner ska vara grundbehandlingen även framöver men det här öppnar för dem som inte fått fullgod effekt av statinerna eller inte tål dem. Det är väldigt många som välkomnar det här som en mycket viktig tilläggsbehandling, säger han.

Birgitta Ågeland, 68, är en av de svenskar som ingått i studien. Hon har ärftligt höga kolesterolvärden. Hennes mamma dog när hon var 57 och hennes mormor när hon var 58 – båda i hjärtinfarkt. När Birgitta Ågeland var 55 ­visade det sig, vid en kontroll, att hon hade ­höga kolesterolvärden. Först behandlades hon med mediciner som antingen ­inte hjälpte eller gav biverkningar i form av muskelvärk. Nu, sedan fem år, ger hon sig själv sprutor med Repatha.

Kolla ditt kolesterolvärde

–  I dag har jag ett kolesterol­värde som är under fyra och det goda kolesterolet är högre än det onda. Jag har under tiden haft ­jättebra värden, mått jättebra och inte haft några biverkningar, säger Birgitta Ågeland. 

Nu hoppas hon att hon ska få fortsätta få medicinen även när studien är avslutad. Hon uppmuntrar också andra att gå och kolla ­sina kolesterolvärden.

–  Man känner inte av ­sina höga kolesterolvärden – det ser man bara
i prover. Man behöver gå och kolla det åtminstone någon gång, säger hon.


En ny behandlingsmetod sänker inte bara kolesterolvärdet, utan minskar också risken för hjärtkärlsjukdomar. Läkemedlet skulle kunna förlänga livet på många svenskar och höja deras livskvalitet.
Foto: JOHNÉR
En ny behandlingsmetod sänker inte bara kolesterolvärdet, utan minskar också risken för hjärtkärlsjukdomar. Läkemedlet skulle kunna förlänga livet på många svenskar och höja deras livskvalitet.

Kolesterol – både bra och dåligt

▪▪ Det finns flera typer av ­fetter i blodet, både nyttiga och skadliga. Alltför höga halter av skadliga blodfetter kan leda till så kallad åderförfettning och det ökar risken för olika hjärtkärlsjukdomar.

▪▪ Syftet med läkemedels­behandling är att minska risken för allvarliga hjärtkärl­sjuk­domar.

▪▪ De blodfetter som kan kontrol­leras med läkemedel är:

LDL – brukar kallas det ­onda kolesterolet. Det är det blodfett som framför allt orsakar åderförfettning.

HDL – brukar kallas det ­nyttiga kolesterolet. Det är ­förknippat med en skyddande ­effekt. Det transporterar bort det skadliga kolesterolet från kärlväggarna.

Triglycerider – kan också ­bidra till åderförfettning och öka risken för att blodproppar ska bildas.Källa: Vårdguiden