Finta fotproblemen!

Uppdaterad 2014-07-02 | Publicerad 2014-04-14

Svamp, nageltrång, förhårdnader… Fötterna kan råka ut för en hel del problem som kan vara både fula och smärtsamma. Ta del av expertens tips på hur du kan bli av med dem, en gång för alla.

När det är dags att blotta fötterna efter en hel vinter i tunga kängor är det lätt att plötsligt lägga märke till problem som svamp, vårtor och förhårdnader, saker som du egentligen bör ta tag i direkt och inte vänta länge med.

– Det finns alltid risker med att vänta då det kan bli ett förvärrat tillstånd som tar längre tid att läka eller leda till andra besvär, säger Irini Mouratidou-Kontorini, huvudlärare samt fotvårdschef på Axelsons gymnastiska institut.

Så passa på att ge fötterna lite extra uppmärksamhet nu när det snart är barfotasäsong. Kolla in Irini Mouratidou-Kontorinis bästa tips på hur du förebygger och behandlar några av de vanligaste fotproblemen.

Nagel- och fotsvamp

Symtom: Rodnad, hudfjäll, sprickbildning, blåsor och klåda.

Orsak: Uppstår oftast på grund av varma och fuktiga fötter instängda i skor, speciellt om du använder dig av skor och strumpor av syntetmaterial.

Förebygg: Smörj in fötterna regelbundet då torra tassar med sprickbildning är mer mottagliga för svampsporer än hel hud, och använd skor gjorda på naturmaterial. Nagelsvamp är en följd av fotsvamp (men svårare att behandla och kan ta upp till ett år eller längre beroende på omfånget), så ta hand om din fotsvamp direkt, så slipper du problem med naglarna.

Behandla: Använd en produkt för huden från apoteket som innehåller svampdödande preparat. Om du har nagelsvamp bör du även besöka en fotterapeut som kan slipa ner den del av nageln som är angripen och därefter behandla med ett svamphämmande medel. De är ofta receptfria i dag, till exempel Nailprotector, Nalox eller Novagel. Besök fotterapeuten var fjärde vecka för att slipa ner naglarna och på det sättet påskynda resultatet, annars har medlet svårt att tränga in genom den hårda nageln.

Förhårdnader/liktornar

Symtom: Hård och tjock hud mellan tårna eller under foten.

Orsak: Uppstår på grund av tryck och friktion och det faktum att när du har foten i en sko tvingas den in i ett läge där vissa delar blir mer utsatta för belastning än andra på grund av kroppsvikten eller om du har en fotdeformation (det vill säga en fot som avviker från den normala formen).

Förebygg: Nu när vi plockar fram vårskorna är de ofta smala och har en för tunn sula och det bidrar till att du kan få förhårdnader under foten samt utveckla liktornar på de ställen du belastar mer. Vid en liktorn pressas förhårdnaden in i huden som en tagg, vilket kan vara väldigt smärtsamt. Satsa på sviktsulor och rymliga skor och ta regelbundet hand om dina fötter.

Behandla: Har du endast förhårdnader kan du fila fötterna en gång i veckan efter duschen eller när huden är fuktig och smörja in med en vegetabilisk fotkräm eller -olja. Byt ut fotfilen lite då och då – det är inte en evighetsvara – och dela den inte med någon för att undvika smittspridning av svamp och vårtor. Liktornar avlägsnar du hos en fotterapeut innan de blir större och djupare.

Nageltrång

Symtom: Nageln skär in i huden. Det kan bildas var om bakterier tränger in och då blir huden varm och svullen och du kan få en dunkande smärta i tån.

Orsak: Nageltrång är en följd av att du har klippt nagelns kanter för kort och när den sedan växer fram stöter den på motstånd från huden som hindrar nageln från att växa fram. Har du en fotdeformitet kan det också vara en bidragande faktor.

Förebygg: Klipp dina tånaglar rakt av och följ nagelns form. Om du har en fotdeformation, använd hjälpsulor i skorna som motverkar felbelastningen.

Behandla: Har du en deformerad nagel som växer ner i köttet kan en fotterapeut hjälpa nageln att växa rakt med en metod som heter nagelkorrigering. Man fäster ståltråd eller en glasfiberplatta på nageln och låser in den i den position som man vill att den ska växa. Det tar ett par månader men är helt smärtfritt. Om fotterapeuten bedömer att det inte går att göra något åt nageln kan det bli ett fall för en läkare och en eventuell operation.

Vårtor

Symtom: Fotvårtor är något upphöjda, har en hård kant och är lite mjukare i mitten.

Orsak: Vårtor, som är ett virus, smittar hud som är fuktig och sprucken. Offentliga miljöer, som omklädningsrum, är ofta källan.

Förebygg: Använd tofflor i omklädningsrum och egna strumpor (eller engångsstrumpor) när du provar skor i butik. Smörj regelbundet in huden så att den inte spricker av torrhet.

Behandla: Vårtor kan självläka, men det kan ta flera år, så för bästa resultat, gå till en fotterapeut som kan skära bort all förhådnad som har bildats på den. Välj sedan den behandlingsform som passar dig. Du kan till exempel frysa vårtan hos en fotterapeut eller applicera ett receptfritt vårtmedel regelbundet. Men behandla den så snart som möjligt, annars sprider du viruset vidare, både till dig själv och andra.

Följ ämnen i artikeln