Smalt och smarrigt!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-16

4 härliga recept till helgen

Nyckeln till smal matlagning är att ersätta fettet med många olika smaker. Det menar Cara Hobday, författare till boken ”200 smala rätter”. Här finns handfasta tips om konsten att äta smalare och 200 kalorisnåla recept.

Här bjuder vi på tre rätter + en härlig dessert ur boken.

Chilifläsk med ananasris

4 personer

Du behöver:

2 msk solrosolja

2 msk pressad limesaft

2 vittlöksklyftor, krossade

1 färsk röd chilifrukt, urkärnad och finhackad

300 g fläskfilé, tärnad

200 g jasminris

6 vårlökar, tunt skivade

200 g färsk ananas, skalad och tärnad

1/2 rödlök, klyftad

1 lime, klyftad

Salt och peppar

Sweet chilisås, till servering

Gör så här:

1. Blötlägg 8 trägrillspett i varmt vatten. Blanda olja, limesaft, vitlök, chili samt salt och peppar i en skål. Lägg i fläsket och vänd runt så det täcks av marinaden. Täck över och låt stå i kylen minst 1 timme.

2. Under tiden, koka riset i lättsaltat vatten 12–15 minuter, eller enligt förpackningens anvisningar. Häll av och rör ner vårlök och ananas.

3. Trä upp köttet på spetten och varva med lök och limeklyftor. Grilla under ugnens grillelement cirka 10 minuter, vänd ofta och ös med resterande marinad, tills köttet är genomstekt.

4. Servera spetten och riset genast med sweet chilisås.

Lax och gröna linser med persilja

4 personer

Du behöver:

200 g torkade puylinser

1 lagerblad

200 g haricots verts, hackade

25 g bladpersilja, hackad

2 msk dijonsenap

2 msk kapris, sköljd och hackad

2 msk olivolja

2 citroner, tunt skivad

Salt och peppar

Dillkvistar, till garnering

Gör så här:

1. Lägg linserna i en kastrull med lagerbladet och kallt vatten så det täcker (salta inte). Koka upp, sänk värmen och låt sjuda 30 minuter, eller tills linserna är mjuka. Salta och peppra efter smak, tillsätt bönorna och låt sjuda 1 minut till. Låt rinna av och blanda ner persilja, senap, kapris och olja. Kasta lagerbladet.

2. Under tiden, lägg citronskivorna på ett folieklätt ugnsfat och lägg lax och fänkål ovanpå. Salta och peppra och grilla under ugnens grillelement cirka 10 minuter, eller tills laxen är genomlagad.

3. Servera fänkålen och linserna med citronskivorna och laxen ovanpå, garnera med dillkvistar.

Het auberginecurry från Goa.

Het auberginecurry från Goa

4 personer

Du behöver:

1 tsk cayennepeppar

2 färska gröna chilifrukter, urkärnade och skivade

0,5 tsk gurkmeja

4 vitlöksklyftor, krossade

2,5 cm färsk ingefära, skalad och riven

1 tsk spiskumminfrön, torrostade

4 tsk korianderfrön, torrostade

1 burk (400 g) kokosmjölk

1 msk tamarindpasta

1 stor aubergine, tunt skivad på längden

Salt och peppar

Gör så här:

1. Blanda cayennepeppar, chili, gurkmeja, vitlök och ingefära med 3 dl varmt vatten.

2. Krossa spiskumminfrön och korianderfrön tillsammans i en mortel, tillsätt dem till såsen och låt sjuda cirka 10 minuter, tills den tjocknat. Salta och peppra efter smak. Rör ner kokosmjölk och tamarindpasta.

3. Lägg aubergineskivorna i en folieklädd ugnsform och pensla ytan med lite av currysåsen. Grilla under ugnens grillelement tills de är gyllenbruna.

4. Servera auberginen i currysåsen och gärna med naan- eller chapatibröd.

Passionsfruktspannacotta.

Passionsfruktspannacotta

4 personer

Du behöver:

2 gelatinblad

8 passionsfrukter

200 g lätt crème fraiche

125 g grekisk yoghurt

1 tsk strösocker

1 vaniljstång, delad, fröna utskrapade

Gör så här:

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter. Halvera passionsfrukterna och gröp ut kärnorna över en skål så att saften tas tillvara. Ställ undan kärnorna till dekoration.

2. Blanda crème fraiche, yoghurt och passionsfruktssaft.

3. Häll 1 dl vatten i en liten kastrull, tillsätt socker och fröna från vaniljstången och hetta upp varsamt under omrörning tills sockret lösts upp. Ta upp gelatinbladen och lägg dem i kastrullen. Rör om tills det smält. Låt stå och svalna i rumstemperatur.

4. Rör ner gelatinblandningen i krämen. Häll upp den i 4 portionsformar. Låt stå i kylen 6 timmar, eller tills det stelnat.

5. Doppa formarna mycket hastigt i hett vatten. Vänd upp pannacottorna på serveringsfat. Dekorera med passionsfruktskärnorna.

Fler smala recept, som är kaloriberäknade, hittar du på Viktklubb.se