Efterlyses: Lugn & ro. Här.

Uppdaterad 2018-07-20 | Publicerad 2012-03-13

Det sväller, smärtar och krånglar i magen, vad ska man göra? Inte många vill prata högt om sina tarmproblem. Aftonbladet Söndag har frågat ­experterna om bästa vägen till en lugn och glad mage!

Aftonbladets
bloggar

Alla har någon gång drabbats av magtrassel med diarré, knip och kramper. För de flesta av oss orsakas besvären av virus och går över på några dagar. Men, allt fler svenskar lider av kroniska magbesvär, många i det tysta. För vem beklagar sig i fikarummet över förstoppning, ­ballongmage eller gaser?

En magsjukdom som gäckar forskarna är irritable bowel syndrome (IBS). Man vet inte varför man drabbas eller vilken typ av behandling som botar. Men sjukdomen är vanlig, nästan var femte svensk har fått diagnosen IBS, och specialist­läkaren Lars Kjellströms föreläsningar om IBS är oftast fullsatta.

Även om det i dags­läget ­inte finns ­något som ­botar IBS, går det att lindra värken. Lars Kjellströms ­rekommendation är att ­undvika stress eftersom det påverkar ­tarmen.

– Yoga, meditation och ­hypnos brukar vara effektiva avslappningstekniker för IBS-­patienter, säger Lars Kjellström.

Att äta rätt är grundläggande för magpatienter. En av de största magfällorna är ­socker, som ­inte bara ökar kilona på ­vågen och hålen i tänderna utan även knipet i magen. 80 procent av sockret vi äter kommer från ­dolda sockerfällor, enligt Anki Sundin, nutritionist. 

– Faktum är att var tolfte matsked fruktyoghurt är rent ­socker, säger hon och påpekar ­också att produkter som innehåller mycket gluten eller fibrer är tänkbara bovar för en krångelmage.

– Fibrer är i lagom doser väldigt nyttiga, men en överkonsumtion kan få motsatt effekt och leda till förstoppning.

Greger Lindberg, överläkare vid Garstrocentrum vid ­Karolinska universitetssjukhuset Huddinge, betonar också vikten av rätt kost för magpatienter. Det finns inga generella regler. Man får testa sig fram och hålla fast vid mat som känns mild för magen och skippa skräpmat som chips, godis och halvfabrikat.

– Dålig mat är rena misshandeln för tarmen. Värst är lightläsk sötad med aspartam. Man bör veta att det också används i  myrgift, säger han.

Det går alltså att göra mycket själv för att förbättra sin maghälsa. Men vissa symtom ska man agera direkt på.

– Om du rasar i vikt, kräks blod eller har blod i avföringen bör du söka läkare direkt, säger Greger Lindberg.

Aj, aj, aj! Vad kan det vara? GUIDE: Våra vanligaste magåkommor

IBS (Irritable ­bowel ­syndrome)

Symptom: Ont i magen, gaser, omväxlande förstoppning och diarré. Under lång perioder kan tarmen fungera bra, men plötsligt blir symptomen värre igen.

Beror på: En fullt erkänd förklaring till varför tarmen blir så känslig har man inte hittat. Men en tredjedel av IBS-patienterna har fått det efter någon form av tarminfektion. Troligen finns det också en genetisk, ärftlig faktor i sjukdomsbilden.

Behandling: Det finns läkemedel som kan lindra dina symptom och underlätta vardagen. Du bör även se över din livsstil. Ät en lämplig kost och motionera regelbundet. Undvik negativ stress eftersom det ökar belastningen på tarmen.
 

Magsår

Symptom: Magsår ger problem som kan skilja sig från person till person. Vissa känner smärta i övre delen av magen, mår illa och kräks. Andra har mildare symptom.

Beror på: Magsår innebär att det har bildats ett sår i ­magsäckens eller i tolvfingertarmens ­slemhinna. Produktionen av saltsyra i magsäcken kan vara för hög. Det kan också vara fråga om bakterieangrepp eller att ­slemhinnan har skadats på grund av att man har ätit för mycket läkemedel med acetylsalicylsyra eller värkmediciner mot inflammation.

Behandling: ­Läkemedel eller kirurgi. De läkemedel som kan hjälpa är ofta utformade för att minska magsäckens saltsyraproduktion. I kombination med det brukar man få ta antibiotika. Det finns ­receptfria läkemedel som kan hjälpa för stunden, men magsår ska alltid behandlas av läkare.

Förebygg: Många anser att stress och kaffe kan bidra till magsår, men det är inte vetenskapligt belagt. Däremot får rökare ­oftare magsår. Så fimpa för gott!
 

Stressmage

Symptom: Smärta och orolighet i magen.

Beror på: Om du lever ett stressigt och kravfyllt liv är det inte ovanligt att magen protesterar. Stressrelaterade magar har blivit allt vanligare. Rökning och alkohol kan förvärra tillståndet.

Behandling: En helomfattande insats krävs för att minska stress och oro. Avslappningstekniker rekommenderas. Behöver man hjälp med att lösa livspusslet med arbete, familj och fritid ska man inte dra sig för att kontakta en psykolog.
 

Glutenintolerans

Symptom: Ont i magen, lös avföring, gasighet och viktminskning.

Beror på: Om man inte tål gluten men ändå äter mat som innehåller ämnet kan tunntarmens slemhinna bli skadad. Då kan den inte längre absorbera näringsämnen som den ska. Följderna blir smärta i magen.

Behandling: Om man börjar äta glutenfri mat läker tarmen och börjar fungera bra igen. Undvik livsmedel som innehåller mjöl från vete, korn och råg. Konsultera dietist eller ­läkare.
 

Laktosintolerans

Symptom: Magsmärtor, diarré, uppblåst mage. Besvären kan komma direkt eller upp till några timmar efter att man ätit eller druckit livsmedel som innehåller laktos.

Beror på: Överkänslighet mot laktos (mjölksocker). Det innebär att man inte har tillräckligt med laktas, ett enzym som är nödvändligt för att bryta ner mjölksocker innan det kan absorberas av tunntarmen. Mjölksockret bryts då inte ner som det ska i tarmen utan blir kvar.

Behandling: Besvären försvinner om du undviker den kost du inte tål. En dietist eller läkare kan ge många bra kostråd.
 

Halsbränna (reflux)

Symptom: Ont bakom bröstbenet och i övre delen av buken. Ibland brinnande känsla och sura uppstötningar.

Beror på: Magsaft kommer upp i matstrupen. Det kan bero på att den övre delen av magmunnen inte sluter helt tätt. Då kan innehållet i magen, som är väldigt surt, läcka upp i matstrupen och ge en brännande känsla. Läckage kan också bero på att tillverkningen av saltsyra i magsäcken är för hög.

Behandling: Brukar försvinna med receptfria läkemedel. Hjälper inte det ska man kontakta läkare.
 

Urinvägs­infektion

Symptom: Molande värk i magen. Dessutom brukar det svida när man kissar och man behöver kissa ofta. Urinen kan vara mörkare än normalt och ibland kan den också lukta illa.

Beror på: En urinvägsinfektion beror på att bakterier trängt in i urinvägarna genom urinröret. Eftersom kvinnor har kortare urinrör än män är det vanligast att kvinnor drabbas av urinvägsinfektioner.

Behandling: Brukar normalt bli bättre med en antibiotikakur.
 

Magkatarr

Symptom: Smärta i övre delen av magen, tidig mättnadskänsla, illamående och rapningar.

Beror på: I de allra flesta fall hittar man ingen tydlig orsak. Troligen beror det på att magsäcken lite mer orytmiskt tömmer ut sitt innehåll i tarmen. Magsäcken kan också vara mer känslig för att spännas ut, det vill säga den klarar inte så mycket mat åt gången.

Behandling: Det viktigaste är att undvika sådant som du själv märker orsakar eller förvärrar besvären, tex alkohol, rökning, kaffe och stress. Lev sunt och ät mat på regelbundna tider.

Källa: varkupplysningen.se, vardguiden.se, doktorn.com, 1177.se.

Följ ämnen i artikeln